Info om kommende podcasts
Total programoversigt kan ses på denne side
Er du til SPOTIFY – er der direkte GRATIS link til alle afsnit her: https://open.spotify.com/show/3KYYGSnaf1bErawrOFFgd0
Fremover kan du høre podcast som jeg har optaget siden foråret 2021 – samt udgaver jeg fremover producerer – om aktuelle, såvel som historiske emner. De bliver sendt i samarbejde med dk4 på www.dk4podcast.dk. Herudover frigives alle episoder til fri afbenyttelse på en række andre gratis podcastplatforme som Apple, Google, Breaker, Pocketcast og flere andre. – Herunder kan du læse en oversigt og beskrivelse af hvert enkelt program – hvilket du også kan på de anbefalede links – men så er du orienteret på forhånd ;o)
Overordnet hedder udsendelserne “Ærligt talt…” og “Fokus på…” og går i dybden med de personer der er i studiet og fortæller om deres oplevelser – gode som mindre gode – og konsekvenserne af det de har oplevet. Det er dybdegående samtaler om emner og holdninger vi ikke så ofte hører om i andre medier. Der sættes bl.a. fokus på dybt personlige oplevelser med hårde konsekvenser, livets udfordringer, tabuiserede sygdomme – men også glædelige begivenheder. Programmerne indeholder interessante holdninger, nyheder, og udsagn vi alle kan overveje. De kommer fra kendte og mindre kendte personer, men alle lige vigtige. Beretninger fra hjertet til lytterne – med ønske om at vi alle tager ansvar for fremtiden.
God fornøjelse med lytningen – løbende info på FB og andre sociale medier.
Har DU emner du gerne vil have taget op, er du velkommen til at kontakte mig på georg@julin.dk
Programoversigt og omtale fra 07.05.2021 og frem til aktuel dato:
”Ærligt talt – om bedemænd og døden – Jimmy Rasmussen” – 09.07.2024
Det er sjældent at der tales om selve branchen ”bedemænd” i medierne. Hvor kommer navnet egentligt fra, hvorfor hedder det rustvogne, hvorfor er begravelsespriserne så høje, hvordan er det i virkeligheden at arbejde som stilig ”jakkesæt-mand” blandt de pårørende, kirkens personale og kollegaer/konkurrenter – og ikke mindst – hvad kan der gå galt, selv ude på kirkegårdene, når det f.eks. viser sig at der ikke var gravet et hul hvor bedemanden og de pårørende var anvist til? Mange af de emner taler Georg Julin med tidligere bedemand Jimmy Rasmussen om i denne relativt lange podcast. Til gengæld er der også mange følelser på spil når der tales om arbejdet ”bag facaden”, for hvordan er samarbejdet blandt bedemænd, hvis det overhovedet er der, bortset måske i selve bedemandsforeningen, og hvorfor er det egentligt så dyrt at blive begravet, købe kister og få et gravsted? Hvordan hænger det sammen? – det og mange andre interne emner bliver der talt ærligt om fra Jimmy Rasmussen efter mere end 20 år i branchen, men i dag i andet arbejde, da arbejdet med at hjælpe pårørende er en ret så krævende følelsesmæssig – og økonomisk – udfordring
”Fokus på – Evigheden – Kevin Edelvang” – 21.06.2024
Både befolkning, medier og politikere har fokus på hvor lang tid vi kan leve. Befolkningen ser døden som noget frygteligt, selvom vi ved at det er det eneste sikre vi kan sige om livet. Medierne fokuserer på omtalen og dramaet der skal fange læsernes, seernes og lytternes opmærksomhed, og politikerne debatterer indførelse af aktiv dødshjælp, måske fordi de også tror at udgifterne til de ældste i samfundet blive større. Det sidste er nu ikke tilfældet, lyt bl.a. til podcasten ”Fokus på – seniorer – med aldringsforsker Henning Kirk og Georg Julin” (https://podcasters.spotify.com/pod/show/georg-julin/episodes/12—Fokus-p–seniorer–med-aldringsforsker-Henning-Kirk-og-Georg-Julin-e1sa09d og https://podcasters.spotify.com/pod/show/georg-julin/episodes/22—Fokus-p–seniorer–med-aldringsforsker-Henning-Kirk-og-Georg-Julin-e1s9vuv) – Men, spørger Georg Julin i denne podcast, hvorfor taler vi ikke om begrebet Evigheden? Hvordan skal vi dog forholde os til det, når vi ikke har konkret viden om det? – Det tog organist og kommende præst Kevin Edelvang fat på i sin radioprædiken på P1 fra Sankt Stefans Kirke på Nørrebro i København den 2. juni 2024. Læs den her: https://landing.churchdesk.com/da/b/154061?utm_source=Widget+on+www.stefanskirken.dk%2Flaes-en-praediken&utm_medium=Widgets&utm_campaign=laes-en-praediken. I samtalen redegør Kevin Edelvang om hvorfor han netop sætter fokus på Evigheden, og fortæller om både Bibelens og hans egen oplevelse af hvad begrebet er. Det hedder jo i den faste kirkebøn i Folkekirken ”…fra evighed til evighed.” Så – Folkekirken MÅ jo have en mening med den sætning. Lyt med og tag selv stilling til – livet efter døde
”Fokus på – ordblindhed – Søren Grau Hansen” – 30.05.2024
Vi hører ind imellem om at ”nogen har ordblindhed”, men hvad er det helt konkret, hvor mange har det, kan det helbredes og – kan man få hjælp – og hvad koster det? Det er spørgsmål som Georg Julin ønskede at få mere viden om, og det var overraskende positive og interessante svar der blev givet. Livgivende eksempler der fremhæver at man aldrig bliver for gammel til at blive hjulpet, og at der med andre ord – ER en løsning – for alle! Der er lagt op til mange afklarende spørgsmål, og ordblindeunderviser Søren Grau Hansen giver eksempler, svar og anbefalinger i denne podcast, der inviterer alle, unge som ældre, til at lade sig teste – uden at blive flov eller nervøs. Der er nemlig en løsning for – alle.
”Fokus på – naturens sundhed – Michala Marstrand” – 20.05.2024
Georg Julin har i mange år beskæftiget sig med sundhed som emne, og specielt naturen har i de senere år været et fokus. Michala Marstrand og han satte hinanden stævne i Haderslev for at hun som aktiv vidende kan fortælle om de seneste beviser på, hvordan naturen kan forandre og give mange patienter med diagnoserne ADHD og ADD et langt bedre liv. Det er såmænd også et kæmpe fremskridt for alle andre at gøre brug af naturens fantastiske egenskaber for at påvirke os til et ofte langt bedre liv. Michala Marstrand har, udover en fantastisk spændende livshistorie, konkrete fortællinger om hvad det gør ved mennesker at bruge naturen, og hun er med i et initiativ der gerne skal sprede sig til resten af Danmark. I udsendelserne fortæller hun konkret om hvad man gør i små vandregrupper af to en halv times varighed en gang om ugen i den skønne danske natur – året rundt. Lyt med og bliv inspireret – naturens egen sundhed påvirker mennesket. Gå ind på www.ViNatur.dk og se mere konkret information om muligheder og tilmelding.
Helge Sander – to afsnit:
”Ærligt talt – af Helge Sander og Georg Julin” 2/2 – 12.05.2024
Helge Sander har en lang, spændende og aktiv historie bag sig. Georg Julin har mødt ham i flere forskellige sammenhænge gennem livet, og denne samtale drejer sig om historien bag Helge Sanders utroligt aktive liv, både i journalistiske, sportslige og politiske sammenhænge. Hvis man skulle skrive hans CV, ville det fylde utroligt meget, da det er utroligt omfattende i både det private engagement og det offentlige, men i egen muntre opfattelse har han konkluderet og skrevet følgende humoristiske bemærkning:
– har i otte år været minister for forskning og universiteter uden at have gået på universitetet
– har i fem år været med i lederteamet omkring fodboldlandsholdet uden selv at kunne spille fodbold
– har arrangeret seksdagesløb, selv om jeg kun selv har kørt tre cykelløb – dog med en sejr…
– har igangsat det danske rumfartsprogram – uden jeg selv turde prøve en tur i rummet
– har i tre år stået i spidsen for Herning Opera Festival – uden selv at kunne synge
– og så elsker jeg storbyerne Herning og København, selv om jeg er født i landets mindste sogn (kommune) indtil den store kommunalreform i 1970. I denne udgave kommer vi bag ved de mange valg som Helge Sander har taget i sit liv efter sin journalistuddannelse. Journalistik kan jo føre til alt, og det har det i den grad også gjort, rent arbejdsmæssigt, for Helge Sander. Professionel fodbold, 6-dages-løb, byrådsmedlem og borgmester, samt Folketingsmedlem og Videnskabsminister. Helge Sander fortæller baggrunden for de forskellige valg og indholdet i de mange forskelligartede opgaver. Sidst i udsendelsen er der også mange følelser der kommer frem når det gælder – valget af de mange ting i livet. Lyt med og få mening i en mands beskedenhed, men også ivrighed for at lære og skabe nye veje for samfundet. God fornøjelse med samtalen om Helge Sanders liv i de første 73 år af hans stadig meget aktive liv.
”Ærligt talt – af Helge Sander og Georg Julin” 1/2 – 11.05.2024
Helge Sander har en lang, spændende og aktiv historie bag sig. Georg Julin har mødt ham i flere forskellige sammenhænge gennem livet, og denne samtale drejer sig om historien bag Helge Sanders utroligt aktive liv, både i journalistiske, sportslige og politiske sammenhænge. Hvis man skulle skrive hans CV, ville det fylde utroligt meget, da det er utroligt omfattende i både det private engagement og det offentlige, men i egen muntre opfattelse har han konkluderet og skrevet følgende humoristiske bemærkning:
– har i otte år været minister for forskning og universiteter uden at have gået på universitetet
– har i fem år været med i lederteamet omkring fodboldlandsholdet uden selv at kunne spille fodbold
– har arrangeret seksdagesløb, selv om jeg kun selv har kørt tre cykelløb – dog med en sejr…
– har igangsat det danske rumfartsprogram – uden jeg selv turde prøve en tur i rummet
– har i tre år stået i spidsen for Herning Opera Festival – uden selv at kunne synge
– og så elsker jeg storbyerne Herning og København, selv om jeg er født i landets mindste sogn (kommune) indtil den store kommunalreform i 1970.
God fornøjelse med samtalen om Helge Sanders liv i de første 73 år af hans stadig meget aktive liv.
”Fokus på – forfulgt kristen i Nigeria – samtale på engelsk om de grusomheder vi sjældent hører om” – 23.04.2024
Denne podcast er en samtale mellem Georg Julin og en forfulgt kristen i Nigeria. Samtalen foregår på engelsk, og vær forberedt på grusomheder ud over det uforståelige. Den anonyme medvirkende som vi har alle oplysninger på, bor til dagligt i Nigeria og er under stadige trusler fordi han hjælper ofre bl.a. på traumecentre for tidligere kidnappede børn og massevoldtægtsramte piger. Det sker dagligt – uden nogen medier i Danmark skriver om det – at kirker og skoler brændes ned. Børn og piger bliver i tusindevis jaget ud på bare fødder i bushen i ugevis, og herefter forsøgt solgt i ren slavehandel eller hvis familien kan skaffe penge nok til at frikøbe dem. Det sker dagligt – og det er primært islamiske ekstremistgrupper der udfører handlingerne – bl.a. for at udrydde kristne, men også for at kunne tjene penge og købe jord og dermed overtage mere og mere territorium i Nigeria. Vi taler om 30.000 skoler der nu er brændt ned og hjem, kirker og ejendomme med god landbrugsjord er ødelagt. Vedkommende har netop været i England og fortalte om de totalt ikke-forståelige voldshandlinger, og bedt regeringen om at hjælpe og gribe ind. På samme måde spørger jeg til sidst i programmet hvad vedkommende forfulgte nigerianer ville spørge den danske regering hvis han fik mulighed. Lyt med til en gribende beretning som vi aldrig hører om i danske medier, men er dagligdag i Nigeria. Hans udtalelse er interessant på flere måder, for, i virkeligheden, siger han, skaber vi selv problemet med indvandring ved ikke at hjælpe i lokalområderne i Afrika. Igen en af grundene til at disse podcasts skal have fri adgang til alle der vil vide mere om verdens gang end vi lige hører til dagligt. I de danske medier. Samtalen er lavet i samarbejdet med organisationen Open Doors. Gå ind på www.opendoors.dk og få mere konkret information.
”Fokus på – forfulgt kristen i Pakistan – samtale på engelsk om de grusomheder vi sjældent hører om” – 23.04.2024
Denne podcast er en samtale mellem Georg Julin og en forfulgt kristen fra Pakistan der nu har fået asyl i Tyskland. Samtalen foregår på engelsk, og vær forberedt på grusomheder ud over det uforståelige. Den anonyme medvirkende som vi har alle oplysninger på, fortæller om en familieslægt der i generationer har været muslimer i republikken Pakistan. Som ganske ung kom den nu forfulgte på koranskole og opnåede at lære koranen og Hadithen udenad på arabisk, et sprog som han på ingen måde havde et forhold til og derfor rent faktisk ikke vidste hvad betød. Alligevel fortsatte han sin uddannelse og blev også Imam og senere udsendt til Europa (Grækenland) for at omvende kristne til islam. Det var hans pligt, og han troede fuldt og fast på det, for ellers var straffen evigt liv i Helvede. Hans historie er detaljeret, så sæt en lille times tid af og få indblik i hvordan han ved et tilfælde, som han ikke havde ønsket, blev en kristen. Hvad det kostede ham og hans familie er næsten uvirkeligt, men lyt godt efter og få indblik i hvad jihad er, og hvilke trusler som islamer lever med i hverdagen og må stå til evigt ansvar for. Vi får et sjældent indblik i en tro som godt en halv million indvandrere i Danmark føler sig knyttet til. Vi får oplysninger om konkrete love og regler som vi sjældent hører om i de danske medier. Det er en af grundene til at denne podcast finder vej til lytterne. For at informere så vi kan tale med om hvad islamers tro i virkeligheden består af i hverdagen. Samtalen er lavet i samarbejdet med organisationen Open Doors. Gå ind på www.opendoors.dk og få mere konkret information.
Jens Kristian Lund Jensen – tre afsnit:
”Fokus på – 365 millioner forfulgte kristne i verden – Jens Kristian Lund Jensen” – 11.02.2024
Georg Julin har mødt generalsekretæren for den danske afdeling af den verdensomspændende organisation ”Open Doors”, Jens Kristian Lund Jensen. Han beretter om helt ufatteligt mange skæbner i over 70 lande der bliver forfulgt, tortureret, fordrevet og dræbt – på grund af deres kristne tro. Over 365 millioner bliver hver dag forfulgt, hvilket er den største enkeltgruppe af mennesker i verden der lider den skæbne. Et tal der er langt større end der f.eks. er indbyggere i USA. Men hvornår hører vi om det i medierne? Hvorfor er der ikke plads til at berette om de mange skæbner blandt de mange andre kriser der bliver fokuseret på? På trods af at landene i FN har skrevet under på menneskerettighedskonventionen artikel 18, om retten til at tro og tænke hvad man vil, er der stort set ingen af de vestlige nationer der håndhæver det, når der f.eks. forhandles samarbejdsaftaler med de pågældende lande der stadig forfølger kristne i stort antal. Handelsaftalerne og vores økonomi er tilsyneladende vigtigere end at påpege menneskerettighederne. Det fik mig til at spørge ind til Open Doors arbejde om og oplysninger om det til danskerne. Open Doors Danmark var i januar 2024 på Christiansborg for at informere medier og folketingsmedlemmer om de forfærdelige situationer og tal, som vi nærmest aldrig hører om. De seks (!) folketingsmedlemmer der mødte frem, var dybt overraskede – og vil nu gå videre, også internationalt, og påpege situationen. I tre udsendelser kommer vi dybt ind i de frygtelige forhold der hersker i lande som bl.a. Indien, Nordkorea, Yemen, Pakistan, Iran, Afghanistan, Bangladesh, Qatar, Sudan, Somalia, Libyen, Nigeria – se de øvrige top-50-landene på https://www.opendoors.dk/rapporter. – I udsendelse to hører vi bl.a. om traumecentre og – tilgivelse af de fjender der forfølger de kristne – hvilket indgår i traumebehandlingerne. Jens Kristian Lund Jensen opsummerer i udsendelse tre med sine dybt personlige beretninger fra samtaler med flygtninge som han har mødt i et par af landene. De sætter dybe spor i sjælen! Få yderligere information om hvilke lande der er på World Watch List 2024 – https://www.opendoors.dk/wwl-2024 – Udsendelserne peger på realiteter i hverdagens verden – og de godt 2.500 frivillige i 70 lande med omsorg, og – ikke mindst – håb, for de mere end 365 millioner mennesker, børn og voksne, der dagligt bliver forfulgt – alene på grund af deres kristne tro.
Mikael Neumann – tre afsnit:
”Ærligt talt – af Mikael Neumann” – 28.01.2024
Georg Julin mødte dansk-svenske Mikael Neumann for mange år siden i forbindelse med sit arbejde i Danmarks Radio, og siden har de to haft mange dejlige oplevelser sammen og talt om livets indhold med muligheder og – udfordringer. Mikael Neumann er søn af guitaristen Ulrik Neumann og skuespilleren Stina Sorbon, og bror til Ulla Sniff Neumann. Foruden sanger og guitarist, er Mikael Neumann skuespiller, tekstforfatter og TV-vært. Herudover også tekstforfatter og instruktør til en række svenske revyforestillinger med bl.a. Eva Rydberg. I sin ungdom har han spillet i forskellige danske rockbands, bl.a. med flere af musikerne der senere dannede gruppen Shu-Bi-Dua. Med søsteren og faderen etablerede de trioen 3 x Neumann, og turnerede verden over med deres musikalske shows i godt 20 år. I de senere år som aktiv sanger og guitarist med bl.a. sin søn Tobias, har Mikael Neumann desuden søgt sine rødder i musikkens og underholdningens verden, og i 2024 udkommer en bog om familien Neumanns kunstneriske historie gennem mere end 150 år. I disse podcasts fortæller Mikael om de spændende personligheder. Han skriver bl.a. i sit forord om det at skrive historien: ”Det blev en rejse som berørte mig dybt på så mange planer. Megen latter, en del tårer, men fremfor alt meget kærlighed.” Lyt til de dybe og ærlige historier, tanker om livet, og hvad der fremover skal ske – og lyt til sangen og musikken der på mange måder er legendarisk og trækker minder frem hos lytterne.
”Fokus på – psykiatrien og medicinen – Birgit Toft” – 18.01.2024
Georg Julin har i en række podcasts haft fokus på psykiatrien. Både ved samtale med sygdomsramte, pårørende og behandlere, konventionelle som alternative. Debatten er fra tid til anden aktuel i medierne og blandt politikerne, sidstnævnte med forhandlinger om x-antal mange millioner kroner til området. Men hvordan kommer man ind til kernen af det alvorlige område blandt de mere end 75.000 unge og ældre menneskers psykiske udfordringer med manglende tid til hjælp fra bl.a. læger, psykologer og psykoterapeuter? I denne podcast er farmaceut og ph.d. i biokemi Birgit Toft inviteret til at fortælle om sin holdning til for megen medicinering af sygdomsramte efter at hun og en kollega, psykolog Jane Bækgaard, havde skrevet en kronik i Kristeligt Dagblad om emnet som oplæg til nytænkning om en mere human psykiatri. Birgit Toft har arbejdet med psykofarmaka hvor især afhængighedsskabende lægemidler såsom sove-nervemedicin, stærkt virkende smertemedicin og depressionsmedicin blev omdrejningspunktet. Specielt som sygehusapoteker i Herning blev perspektivet på ordination af afhængighedsskabende medicin skærpet, og den omfattende erfaring, som hun gennem årene har høstet omkring uhensigtsmæssig ordination af og overforbrug af medicin, har hun brugt som fortaler for bedre uddannelse og organisering af lægemiddelordination hos de ordinerende læger og som talerør for de svage, der er blevet ofre for netop disse handlinger. Lyt til Birgit Tofts erfaring og meninger i podcasten, og søg flere uddybende oplysninger om emnet på www.teamtoft.dk
Svend Lindhardt – to afsnit:
”Ærligt talt – om synet på Mellemøsten – Svend Lindhardt” – 31.12.2023
Georg Julin udgiver podcasts om forskellige vigtige emner med personer der har erfaringer, viden og ærlige meninger, der ofte ikke kommer frem i kommercielle medier. For at holde sig orienteret, søger Georg Julin bred information og indsigt i danske og internationale medier. Et af de danske medier, der meget sjældent citeres, er netavisen Den Korte Avis, udgivet frivilligt og gratis siden 2012 af Karen Jespersen og Ralf Pittelkow. Her var i efteråret 2023 en række interessante og for nogle ”provokerende” artikler af Svend Lindhardt, der er cand.mag. i historie og religion. Han har undervist på Københavns VUC, og han har gennem en del år fulgt den kristne zionisme i USA og Danmark, Mellemøstkonflikten og den religiøse fundamentalismes rolle heri. I de to afsnit fortæller han om sit syn på de omstændigheder der gør sig gældende i konflikten mellem Hamas og Israel. Han fortæller bl.a. om samtaler med lederen af Moskéen på Dortheavej, Det Islamiske Trossamfund, Wakf i København, og herudover personlig undren over personers muligvis manglende viden om historiske kendsgerninger der er vigtige at have, så debatten ikke bliver polariseret, som Svend Lindhardt bl.a. siger.
Bjarne Kure – to afsnit:
”Fokus på – Humor – bornholmsk humor – Bjarne Kure” – 17.12.2023
Georg Julin har tidligere mødt sanger, humorist, velspillende guitarist og – vurderingsmand, ærkebornholmeren Bjarne Kure. Det var på TV2Bornholm i forbindelse med optagelser af programmerne ”Sprogblomster”. De omhandler de bornholmske dialekter, for, der er nemlig flere end blot en enkelt. Programmerne sendes for bl.a. at minde bornholmerne om den specielle dialekt der rent faktisk fortæller en lang og spændende historie om Bornholm. Men er humor – på bornholmsk – kun ”for sjov”, eller fortæller det også om den kultur og baggrund, både alvorlig og morsom, der ligger i det område man hører dialekten fra? Det mødes de nu om i to podcasts. Bjarne Kure fortæller om sin baggrund for at arbejde med humoren og hvordan han gør det, og i 2021 kom cd nr. 3 med titlen ”Sjæmteviser”, hvor en række humoristiske sange beskriver både munterhed og alvor, herunder hvordan 2. Verdenskrig fortsatte i tre dage med bombardementer på Bornholm, mens resten af Danmark fejrede befrielsen. I første udsendelse fortæller Bjarne Kure om sin mangeårige passion for sproget og humoren, og i anden udsendelse er der eksempler fra CD’en “Sjæmteviser” med bl.a. et instrumentalnummer og en helt ny vise optaget under samtalen, og med tanke på senere studieoptagelse og udgivelse. Bjarne Kure optræder ikke kun på Bornholm, men også andre steder i Danmark og giver på koncerterne eksempler på bornholmsk humor – og herudover bl.a. meget fine nyfortolkninger af Kim Larsen, Sebastian, Bjørn Afzelius og Cornelis Vreeswijk.
Lise Dandanell – to afsnit:
”Fokus på – Lise Dandanell – om hendes liv, sjæl, og hjælp til andre” – 04.12.2023
Georg Julin mødte første gang Lise Dandanell for rigtig mange år siden i forbindelse med hvad der dengang hed studieindspilninger af grammofonplader og CD’er. Lise er kendt for sin enestående sangstemme og debuterede i 1979 i bandet Nimbus og Crew og hvor hun udgav to albums med Jacob Groth Band. Senere, i 1981, sammen med bandet Blast med Tina Schäfer og Hanne Boel (fra 1985-89 som ene-forsanger). Hun har endvidere lagt stemme til forskellige danske versioner af tegnefilmssange, ikke mindst “En verden af liv” fra Løvernes Konge. Der kunne skrives meget mere om Lise Dandanell og hendes enestående sang- og musikliv, men de to podcasts viser en helt og aldeles anderledes side af Lise. Hendes inderste liv kommer i den grad frem når hun åbenhjertigt fortæller om sit – indtil nu – ukendte liv, sjæl og ikke mindst hjælp til andre. Lise er oprindeligt uddannet sygeplejerske, men også certificeret uddannelse som individuel psykoterapeut ved Institut for Gestaltterapi (2012) og Hypnoterapeut (2014). Sidst, men ikke mindst er hun skaber og facilitator af terapiformen WYS (Hvad er din sætning) WYS (What’s your sentence). En ret interessant teknik der er en af mange samtaleformer som Lise Dandanell bruger i de mange sessioner hun har med klienter, ikke kun i Danmark, men også i Europa, England og USA, bl.a. via Online. Se meget mere på www.dandanell.com.
Lise Dandanell åbner sig for første gang offentligt om baggrunden for sit eget liv, og de episoder og tanker der har fået hende til fuldtonet at hjælpe andre med at komme videre i livet, trods deres udfordringer i tanker og dagligdag. I sandhed viser Lise vejen til ”En verden af liv” med sit helt personlige engagement – og empati. Selv om titlen er – Fokus på Lise Dandanell – er Lises fokus – at fokusere på hjælp til andre.
Kim Fischer Nielsen – et afsnit:
”Fokus på – hospitalspræster – Kim Fischer Nielsen – sogne- og hospitalspræst” – 23.10.2023
Når ordet hospitalspræst kommer i brug, er det oftest omkring alvorlig sygdom i nærmeste omgangskreds, men hvad er en hospitalspræsts primære arbejde, og hvad er funktionen i dagligdagen. Georg Julin søgte en officiel forklaring: ”Alle hospitaler har ansat præster, der står til rådighed for samtaler med patienter og pårørende. Det kan fortrinsvis ske indenfor almindelig arbejdstid, men i akutte tilfælde kan præsten også tilkaldes eller efter aftale træffes på andre tidspunkter af døgnet.” Men, hvordan forholder den enkelte præst sig så i dagligdagen til den opgave der ligger i at tale med syge mennesker eller eventuelt pårørende på hospitalet? Det blev til en varm og meget åben og ærlig samtale med sogne- og hospitalspræst Kim Fischer Nielsen om hans personlige syn på arbejdet med emner som aktiv dødshjælp, synet på børn og unge der også ønsker at dø, og hvordan præsten i det hele taget bliver stillet over for en lang række spørgsmål der rammer mennesker i forskellige situationer når man mindst venter det. Kim Fischer Nielsen er til daglig deltids sognepræst i Uvelse Kirke nær Hillerød, og deltids hospitalspræst på Hillerød Hospital. Vi mødtes i den gamle Uvelse Kirke fra 1180 – i koret med den karakteristiske rumklang – og åbnede for samtalen.
Morten Thomsen Højsgaard – et afsnit:
”Fokus på – fortiden – med direktør for ROMU, Morten Thomsen Højsgaard” – 23.09.2023
At opleve fortiden i nutiden, giver os anledning til at reflektere over fremtiden, og derfor har Georg Julin talt med direktør for ROMU, Morten Thomsen Højsgaard om de mange typer af museer der indgår i organisationen. Det er lige fra Domkirken, over Vikingeskibsmuseet til Museet for pop, rock og ungdomskultur, med andre ord, flere hundrede år spændende historier fordelt på 10 lokationer. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og ROMU har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende. At museer ikke blot er stillestående udstillinger, giver Morten Thomsen Højsgaard et klart billede af, når han i samtalen fortæller om de mange nye tiltag der er, både udstillingsmæssigt, tematisk og teknisk. De mange opgraderinger der er foretaget de senere år for at gøre udstillingerne mere nærværende, har til gengæld også vist sig i et stigende besøgstal. Herudover er der også en øget interesse på tværs af generationerne for at lære af fortiden og på den måde reflektere over hvad fremtiden skal indeholde, dels for nationen, dels for ens eget liv. Lyt med og bliv inspireret til at besøge både den fjerne og den nære fortid på et af de 10 steder under ROMU. Tjek hjemmesiden: https://romu.dk/ og find din ”favorithistorie” – og opdag endnu flere spændende fortællinger og events.
Bit Vejle – et afsnit:
”Ærligt talt – om museum for papirkunst – Bit Vejle fortæller til Georg Julin” – 11.09.2023
Georg Julin var på besøg på verdens eneste museum for papirkunst i – Hune/Blokhus, skabt af en dansk kvinde, Bit Vejle, født i Jammerbugt Kommune – langt ude på landet. Det var, ifølge hende selv, en af grundene til at hun allerede som 5-årig begyndte at interesse sig for begrebet papirkunst, for hun klippede bl.a. gækkebreve og fandt så stor interesse i den kunstart at hun livet igennem har haft det som sin absolutte fritidsinteresse. Efter 30 år i Norge, bl.a. som journalistisk underholdningschef på NRK-TV ville skæbnen at ”nogen fik øje på hendes kunstart”, der bl.a. lå under hendes gulvtæpper i størrelse af 2 x 3,5 meter. Denne ærlige fortælling bringer lytterne helt ind i et helt unikt univers og sidste år nåede 22.000 at besøge museet. Lyt med og bliv inspireret og hør den helt specielle historie om papir og kunst på verdensplan der først nu for alvor kommer frem i lyset.
Tina Kornbek Meyer – et afsnit:
”Fokus på – psykiatrien – en positiv side med socialpædagog Tina Kornbek Meyer” – 03.07.2023
I flere tidligere udsendelser har Georg Julin givet indblik i de vilkår og udfordringer der er for psykiatrien i Danmark. Med bl.a. behandlere, pårørende, sygdomsramte og i foreningsregi. I denne podcast møder Georg Julin en socialpædagog og støtte/kontaktperson under psykiatrien på Bornholm, der har sine opgaver som hjemmebesøgende. Tina Kornbek Meyer fortalte i en personlig samtale med Georg Julin om sit arbejde, at ”det totalt havde forandret hendes liv”, og da Georg Julin bl.a. kender Tina Kornbek Meyer fra hendes tidligere tid i mediebranchen, blev han naturligt nysgerrig over at høre den – i hans øre – positive udlægning af hendes arbejde med psykiatrien igennem nu flere år. Podcasten går derfor dybt ind i hendes arbejde, og giver et meget personligt indtryk af at have med sårbare mennesker at gøre – men også hvordan arbejdet har givet både borgeren og Tina Kornbek Meyer et nyt håb i mange tilfælde. Det er med andre ord et personligt portræt af arbejdet og medarbejderen, hvor det inderste i hendes hjerte får lov at bidrage positivt til dagligdagen – uden på nogen måde at gå i detaljer om den enkelte borger – og der er derfor fuld anonymitet. En samtale der for en gang skyld sætter fokus på en positiv side af den meget ofte kritiserede psykiatri i Danmark.
Ib Grønbech – tre afsnit:
”Ærligt talt – Ib Grønbech – om livsudfordringer OG glæder – fortalt til Georg Julin” – prod.nr. 23-06-007-a-b-c – afleveret – 03.07.2023
Georg Julin har kendt sangeren og musikeren Ib Grønbech i mange år. Fra før han blev kendt for hits og sange som ”Hvorfor må jeg ik’ få Beatles-hår”, ”Jeg har fået en trailer, og mor har mave på”, ”Peter lå i telt…”, og et hav af andre humoristiske sange som både ældre, men i den grad også unge mennesker kender og stadig kører langvejs for at blive underholdt med, ved mange af de koncerter som Ib Grønbech stadig laver over hele landet. I de tre udsendelser kommer vi endog meget tæt på mennesket bag de festlige sange, for sandheden er, at vendelboen Ib Grønbech har haft et helt andet liv med udfordringer som han på tidspunkter har overvejet hvad han skulle gøre ved – om han ville og i det hele taget kunne fortsætte med at leve. Ib åbner for sit livs inderste oplevelser, problemer, skræk og sygdom, men – forklarer også hvordan han er kommet videre og bl.a. i dag også hjælper andre mennesker, unge som ældre, med lignende problemstillinger. Som en ”barmhjertig samaritaner” vil Ib meget gerne hjælpe andre – men vil ikke have penge for det. Han føler at de mange erfaringer han har fået igennem livet skal gives videre ved at tale om årsager, og ikke bare symptomer. Vi hører om Ib Grønbechs barndom, hvordan han fik mulighed for at få et trommesæt, selv om det ikke var velset i familien, om hans frygt og angst der varede til han fyldte 38 år inden han fik medicinsk behandling, om hans måde at referere til verden på i sine sange, samarbejdet med musikere, og mange andre helt personlige oplevelser. Det sætter mange af de muntre og finurlige tekster i perspektiv og fortæller hvordan livet i showbranchen kan være hårdt arbejde – men alligevel konkluderer – ”hvad har vi dog gjort siden vi skal have det så godt.” – Ib Grønbech opsummerer ved at fortælle at han hele livet har haft en særdeles trofast ven som han dagligt taler med – og takker for hver eneste dag – Vor Herre Jesus. Uden Ham havde det ikke fungeret og han er åben og taknemlig for at have den daglige kontakt. Livsudfordringerne gav, og giver også glæde – og det er Ib dybt taknemlig for.
Jan Handberg og Vibeke Kruse – et afsnit:
”Ærligt talt – Louisekroen på Bornholm – fyldt med historier – fortalt til Georg Julin” – 18.04.2023
Georg Julin besøgte den berømte Louisekroen i Bølshavn på Bornholm for bl.a. at høre historien om hvordan flere kvinder gennem 172 år har haft særlig omsorg for ”husmandsstedet”. Louise Rasmussen, bedre kendt som Grevinde Danner og gift med Kong Frederik d.7. var den første. Louisekroens historie begynder dog først i 1973. Her blev kroen åbnet som spisested og steakhouse af Grethe Damgaard, der kom fra Herning. Med inspiration fra familiens restaurant, Hereford Beefstouw i Lund, ombyggede Grethe Damgaard det gamle husmandssted til en restaurant. Stalden blev til køkken, og de gamle værelser og stuer blev til charmerende restaurantlokaler. Rygterne om de saftige og møre bøffer nåede snart både lokale og turister, og mange af Louisekroens gæster har således en mangeårig tradition for at besøge kroen. I slutningen af 1970’erne solgte Grethe Damgaard Louisekroen til et lokalt par, Margit og Robert Hansen, og i hele 39 år stod de i spidsen for Louisekroen. I 2018 valgte Robert og Margit meget fortjent at trække sig tilbage, og de solgte Louisekroen til det nuværende ejer-og værtspar Jan Handberg og Vibeke Kruse. Så – der står altid en kvinde bag, men i denne podcast fortæller både Jan og Vibeke historien om stedet og ikke mindst det helt specielle udvalg af retter med specialimporteret kød fra bl.a. Finland. Velkommen til 50-årsjubilæet for Louisekroen i Bølshavn.
Jacob Trøst – to afsnit:
”Ærligt talt – Bornholms borgmester Jacob Trøst og Georg Julin” – 17.04.2023
Georg Julin mødte i foråret 2023 Bornholms borgmester Jacob Trøst. Som medlem af Det Konservative Folkeparti, og efter kun få måneder på Bornholm som politibetjent, blev han overraskende udpeget til borgmester af bl.a. Enhedslisten. En højst overraskende udgang på en konstitution der også senere skulle vise sig at blive et dilemma for den nyvalgte politiker. En situation der næsten kan sammenlignes med hvad der skete for den københavnske overborgmester der også måtte se sig i rollen som borgmester uden indflydelse. Øen Bornholm er dog mindre i omfang, og efter nogle dage hvor Jacob Trøst ganske grundigt overvejede sin situation, tog han bogstaveligt talt arbejdstøjet på som borgmester, og har siden været særdeles aktiv og inkluderende i sit daglige arbejde, og på den måde lært bornholmerne og deres mening at kende. Den folkelige opbakning bag personen Jacob Trøst synes at være helt tydelig, uanset hvilken partifarve man repræsenterer. At have erfaring med sig som politibetjent i særledes alvorlige kriminalsager, lader til at have haft en positiv indflydelse på borgmesterens daglige arbejde. Ved adskillige firma- og institutionsbesøg samt flere offentlige møder om aktuelle emner som f.eks. Bornholms kommende levering af grøn energi til både Tyskland og det øvrige Danmark, men måske ikke Bornholm selv, er et kernepunkt i de forhandlinger som Jacob Trøst har påtaget sig for at sikre bornholmerne at Folketingets beslutninger om at bruge øen til forsyning for andre lande og landsdele, også nødvendigvis får glæde for indbyggerne på den ø der i sin tid blev betegnet som Bright Green Island. Den personlige samtale med Jacob Trøst giver indblik i et menneske der nok mere er omsorgspraktikker end traditionel politiker. Måske opskriften på den politikertype som befolkningen i virkeligheden ønsker, i hvert fald hvis man spørger bredt omkring på Bornholm.
Henrik Berggren – et afsnit:
”Fokus på – Fremtidens intelligens – ChatGPT – Henrik Berggren og Georg Julin” – 01.04.2023
Georg Julin, som selv har arbejdet med datateknologi siden 1970, har tidligere haft den opfattelse af kunstig intelligens ikke eksisterer. Intelligens har nemlig også med følelser at gøre, hvilket kan aflæses i kropssproget. Men nu kan robotter så også aflæse menneskers kropssprog og således lære om følelser og inkludere dem i de algoritmer der får robotten til at kunne ”handle selv på en intelligent måde.” På bloggen på hjemmesiden www.julin.dk, kommenterede han allerede i 2020 de samtaler der foregik om fremtidens udfordringer/muligheder inden for journalistik der ville komme med robotter – se https://julin.dk/blog/2020/02/29/samme-vej-blot-hurtigere/ – I vinteren og foråret 2023 er emnet højaktuelt – for vil den nye superrobot ”ChatGPT” afløse fremtidens journalister. I fagbladet for Dansk Journalistforbund er der annoncer for at komme til Århus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – DMJX – for at lære at ”fodre” fremtidens robotter til medieverden. Med andre ord – der skal undervises i hvordan robotteknologi kan bruges endnu bedre i fremtidens medier – og spare medarbejdere??? Georg Julin tog til Århus og talte med Institutchef ved Institut for Journalistik på DMJX, Henrik Berggren for at få svar på om man f.eks. kunne bruge de nye robotter i undervisningerne, og – måske endda til eksamen. Med andre ord, hvad vil fremtiden bringe – og hvordan ser DMJX på udfordringerne/mulighederne.
Praktisk info pr. marts 2023:
ChatGPT er en tekstrobot fra amerikanske OpenAI. Den seneste sprogmodel GPT-3 opererer med 175 milliarder parametre. Selv om ChatGPT kan producere svar, der ser overbevisende ud, advarer udviklerne bag om, at resultaterne skal behandles med forbehold, fordi robotten sagtens kan producere forkerte, mangelfulde eller stødende svar. Næste skridt er, at ChatGPT bliver en del af Microsofts søgemaskine Bing, så søgeresultatet giver et sammenkog af de ”bedste svar” – ikke bare en liste med de bedste hits. Samme teknologi arbejder Google også med at udrulle. Kilde: Den Store Danske og Videnskab.dk
Finn Jørgen Jensen – et afsnit:
”Fokus på – Osteoporose – Finn Jørgen Jensen og Georg Julin” – 01.03.2023
Georg Julin havde i midten af 2021 en podcastsamtale med Finn Jørgen Jensen om begrebet ”kalktabletter” og deres udeblivende virkning på vores knoglesystem. I over 25 år har han forsøgt at gøre offentligheden opmærksom på at indholdet af kalkprodukter ingen virkning har på knoglerne, og at sygdommen Osteoporose er stigende i samfundet. Finn Jørgen Jensen har bl.a. haft møde med Folketingets Sundhedsudvalg samt Fødevarestyrelsen, hvorunder kosttilskud som bl.a. kalktabletter hører.
Man har nu fejlbehandlet befolkningen gennem 25 år med virkningsløse kalktabletter.
I 1998 var der 300.000 Osteoporoseramte patienter, og i 2023 har vi 6-700.000. I 2005 dannede Finn Jørgen Jensen en alternativ Osteoporoseforening, da han blev ekskluderet i en lokalafdeling af den bestående forening for at kritisere den manglende kontrol og videnskabelige dokumentation for de kalkprodukter der blev annonceret for i Osteoporoseforeningens blad. Nu inviterer denne forening så for første gang til offentligt møde – i Aalborghallen – tirsdag den 14. marts kl. 20.00 – hvor alt materialet bliver fremlagt. Det er resultater der ikke alene påviser problemer med kosttilskudstabletter, men også anviser løsninger til den enkelte person omkring forebyggelse af knogleskørhed. I denne podcast redegør Finn Jørgen Jensen præcist for det som han kalder skandalen fra de offentlige myndigheder, men også for de løsninger der bør italesættes langt mere effektivt. De produkter der tilbydes forbrugerne, har ingen virkning. I podcasten giver Finn Jørgen Jensen klar besked på, hvad optagelige tabletter bør indeholde.
Christian G. Carlsen – et afsnit:
”Fokus på – Arv-testamente – advokat Christian G. Carlsen og Georg Julin” – 21.02.2023
Georg Julin har siden 2009, blandt mange emner, beskæftiget sig journalistisk med den ældste aldersgruppe i Danmark – både velfærdsmæssigt og socialt. I denne podcast med advokat Christian G. Carlsen, spørges der nu ind til et emne der, alt for ofte, bliver taget fat på – alt for sent: arv og testamente. For hvornår bør man udfærdige et testamente for at sikre arvingerne? Hvordan skal man forholde sig hvis man f.eks. har været gift to gange og har børn af begge ægteskaber, og hvordan fordeler man retfærdigt de værdier man har – hvis det overhovedet kan gøres. Det kan pludselig blive aktuelt, ikke kun for de 1,2 millioner danskere over 65 år, men så sandelig også tidligere i livet. Christian G. Carlsen er ekspert i at svare på spørgsmål, og der bliver ringet fra hele Danmark til hans kontor i Herlev, ofte uden beregning. Hans baggrund og dybe erfaring er, at han som grøn dommerfuldmægtig og retsassessor den 1. januar 1974, blev placeret i en skifteret, og siden da har interesseret sig for begrebet dødsboer og deraf afledte dokumenter. Først 24 år i Statens tjeneste, og siden 1997 som selvstændig advokat med speciale i hele området. Samtalen med Christian G. Carlsen er interessant, for trods komplicerede vinkler på spørgsmål om de mange regler, står svarene knivskarpe – på baggrund af snart 50 års erfaring. Samtalen viser klart at det ikke er et spørgsmål om man skal lave testamente, men om hvornår – og dermed hurtigst muligt – for – man kan altid ændre sit testamente, men det er vigtigt at forholde sig til det rettidigt. Christian G. Carlsen træffes på direkte telefon 20 21 09 43, cgc@advokatcarlsen.dk og på hjemmesiden, hvor der er konkrete oplysninger på www.advokatcarlsen.dk – Heraf fremgår det også at hovedsagsområderne er: Skifte og dødsbobehandling, testamenter og ægtepagter, ejendomshandler og køberrådgivning. Adressen er Herlev Hovedgade 201 A, 2. th. 2730 Herlev.
Marc Grønbech-Dam – et afsnit:
”Fokus på – Helligånden – ph.d Marc Grønbech-Dam” – 11.01.2023
Georg Julin overværede julegudstjenesten i Nexø i 2022. Her var der forventeligt en prædiken om f.eks. Jesusbarnet i krybben, Maria eller hyrderne på marken, men i stedet bød juleprædiken på den største julegave til menneskeheden – Helligånden. Den tale blev holdt af en Nexødreng der for mange år siden emigrerede til USA og i dag er ph.d. i Det nye Testamente og bl.a. begrebet Helligånden. Han er Assistant Professor of New Testament på Vanguard University of Southern California, der ligger mellem San Diego og Los Angeles. Marc Grønbech-Dam hedder han, og ham mødtes Georg Julin med i en samtale i kirkens lokaler for at høre nærmere om denne specielle julegaves betydning for mennesker i dag. De fleste kirkegængere kender bl.a. Helligånden (Spiritus Sanctus fra latin) fra trosbekendelsen i Folkekirken. Her nævner vi, at vi tror på tre personer i Treenigheden: Faderen, Sønnen og Helligånden. Som sådan er Helligånden af samme guddommelige væsen som Faderen og Sønnen, og kan også kaldes “Skaberånden” (på latinsk: Spiritus Creator). Med Marc Grønbech-Dams indsigt i denne største julegave, blev interessen vakt for at høre lidt mere om den del i treenigheden som meget få mennesker taler om i hverdagen. Lyt derfor med når der bliver sat fokus på – Helligånden.
Henning Kirk – to afsnit:
”Fokus på – seniorer – med aldringsforsker Henning Kirk og Georg Julin” – 01.12.2022
Georg Julin har siden 2009, blandt mange emner, beskæftiget sig journalistisk med den ældste aldersgruppe i Danmark – både velfærdsmæssigt og socialt. Det er sket, ikke mindst på baggrund af den megen omtale i medierne og blandt politikerne, der ukorrekt overvejende beskriver gruppen, 20 % af Danmarks befolkning over 65 år, som – et samfundsproblem. Det viser sig at forholde sig helt modsat. I de to udsendelser med fokus på seniorer, er gæsten forfatter, læge, dr.med., og ikke mindst, aldringsforsker Henning Kirk. Med sin dybe viden, efter mange års forskning i hvad der sker med menneskets fysiske og psykiske udvikling og længere kvalitetslevetid, giver han gode og konkrete råd til den fjerde alder. Det gælder både fysisk og kulturelt. Henning Kirk giver eksempler på, og anviser, hvordan det enkelte menneske selv bør tage ansvar for et langt og godt liv. Vi kan bl.a. lære af Henning Kirk og debattøren Lone Kühlmanns fælles bog fra 2012, hvor Henning Kirk i bogen allerede dengang gjorde op med vores forældede syn på alder. ”Man går ikke i stå af at blive gammel; man bliver gammel af at gå i stå. Man bliver heller ikke automatisk syg af at blive gammel.” Bogen opfordrer og inspirerer til at blive i de voksnes rækker uanset alder og til at holde fast i ansvaret for sit eget liv. De to udsendelser med Henning Kirk har fokus på et godt seniorliv der alt for længe har været omtalt som en belastning for 80 % af samfundet, mens det i virkeligheden er et kæmpe aktiv – for hele samfundet. Læs mere om Henning Kirks forskning og bøger på www.henningkirk.dk.
Jeanette Baunkjær – et afsnit:
”Fokus – på døden – med bedemand Jeanette Baunkjær og Georg Julin” – 20.11.2022
Georg Julin har på mange foredrag om Den fjerde alder, der drejer sig om ”kvalitet i livets efterår” – se www.denfjerdealder.dk – bl.a. også fokus på begravelser, bisættelser og de mulige efterfølgende samvær for familie og venner. Men selv om det eneste vi med sikkerhed ved i livet er, at vi skal dø – taler vi utroligt lidt om den – og hvad der skal ske inden og efter af praktiske beslutninger. Samtalen om det uundgåelige emne drejer sig både om de mange praktiske og økonomiske overvejelser, men også de fysiske og psykiske udfordringer. Bornholm er udgangspunktet for samtalen med bedemand Jeanette Baunkjær der ejer Bornholms Begravelsesforretning med kontor i Rønne og Allinge. Klippeøen er det område i Danmark med flest religioner og trossamfund pr. indbygger og med kun fire ”bedemænd” for 40.000 indbyggere, så der kan forekomme flere praktiske udfordringer i forbindelse med ritualer og traditioner. Jeanette Baunkjær holder foredrag for både skoleklasser og ældreforeninger, så alle aspekter kan komme frem i naturlige samtaler i alle aldre, og dermed fjerne det tabu der hviler over emnet – døden. Jeanette Baunkjær hjælper endvidere med at tale om, og udfylde, ”min sidste vilje”, hvilket i den grad kan hjælpe de efterladte når situationen opstår, og som det vil fremgå af samtalen er der mange måder som mennesker nu om dage vælger at tage afsked med verden på. Vi kommer tæt på eksempler af helt nye måder at ”sige farvel på” med ”de sidste ord” – selv fra afdøde der på forhånd enten har skrevet eller indtalt den hilsen eller tale, som de efterladte kan læse, se eller høre ved begravelsen eller bisættelsen. Programmet er er aktuelt for alle aldersklasser – som en naturlig del og forberedelse af den virkelighed – at vi alle SKAL herfra på et tidspunkt. Jeanette Baunkjær kan kontaktes for råd, vejledning og mulige foredrag om den uundgåelige – men for langt de fleste tilfælde – naturlige del af livet. – Jeanette Baunkjær 29 21 09 69 – 56 48 00 20 Bornholmsbegravelse@gmail.com – www.bornholmsbegravelse.dk
Poul Halberg og Jette Schandorf – to afsnit:
”Ærligt talt – af Poul Halberg og Jette Schandorf til Georg Julin” – 20.11.2022
Georg Julin har i to udsendelser mødt det musikalske ægtepar Poul Halberg og Jette Schandorf til en ærlig samtale om 42 år i musikkens verden – og siden 2013 i samme orkester – Halberg & Friends. Herudover musikalske eksempler på tidligere udgivelser og den nyeste udgivelse i september 2022, albummet ”Nu”. Første udsendelse er en samtale med sangeren, komponisten, produceren og guitaristen Poul, der som 12-årig fik sin første el-guitar og siden midten af 1970’erne har dedikeret sit liv til musikken og skrevet et utal af sange til den danske musikscenes mest fremtrædende solister og bands. Samtalen foregår hjemme i deres lydstudie hvor tæt på 40 guitarer taler sit tydelige sprog om, at det er Pouls redskab til de flere hundrede hits han har skrevet, indspillet eller produceret. Sange som bl.a.: Jeg vil la’ lyset brænde, Magi i luften, Væk mig, Re-Sepp-Ten, Efterår, Elskes af dig, Mandagsstævnemøde, Spiller et spil, Transit, etc., etc. – en uendelig liste af danske hitlistesange med bands som Halberg Larsen, Ray Dee Ohh, News, Moonjam og en lang række andre danske orkestre og solister. I samtalen fortæller Poul om sit liv med musikken og de mange konstellationer han har medvirket i, og om samarbejdet i indspilningsstudierne samt foran på, og bag scenen. I den anden udsendelse er bassisten Jette med i samtalen og fortæller bl.a. om sin opvækst med klassisk musik, forholdet til musikkens verden bl.a. gennem sin far og sine søskende, en bog med anmeldelser af en lang række af koncerter i Montmartre som helt ung pige, hvordan de to mødte hinanden ved et tilfældigt ”stævnemøde” i et musikstudie og senere resulterede i ægteskab og to børn – og et fælles liv i musikkens verden. Jette og Poul fortæller om samarbejde i musikkens univers, på scenen og privat, og afslutter med sammen at lægge op til en ny sang på repertoiret med tekst af Elisabeth Gjerluff Nielsen og melodi af Poul Halberg, ”Lukker et vindue”. Teksten skrev Elisabeth kort tid inden sin død i 2022 til Halberg & Friends. De to udsendelser giver et varmt indblik ind i den musikalske verden, hvor samspil og harmoni i høj grad også omhandler kærlighed – til musikken – og hinanden. God fornøjelse og tak for den ærlige samtale om over 40 års musik – og sammenhold.
Pernille Bolø – et afsnit:
”Fokus på – Folkekirkens forkyndelse på en ny måde – Pernille Bolø og Georg Julin” – 21.10.202225
Georg Julin overværede i efterårsferien 2022 en ”godnathistorie” i Svaneke Kirke en hverdagsaften kl. 18.30 sammen med omkring 30 andre mennesker – yngre som ældre. Denne aftens historie var en gendigtning af Jobs bog, og efter omkring 15 minutters fortælling blev der fælles sunget godnatverset ”Jeg er træt og går til ro…” efterfulgt af et fælles Fadervor. Samtidig i 20 kirker på Bornholm foregik disse korte godnathistorier hele ugen – skabt af en idé af sognepræst Pernille Bolø. Ved indgangen fik man udleveret et lille indholdshæfte, vedhæftet en mini-engel. På første side står der: ”Du er selv en historie – Engang blev du født, og så var historien i gang. Du voksende og mødte modgang og medgang, og fik hele tiden lidt mere visdom og erfaring i livet. – Nogle kapitler i din fortælling har ikke været nemme at være i, mens andre har været fulde af lykke, sjov, spænding og kærlighed. Alle kapitler hører med. Alle kapitler er vigtige. Vi kan forestille os dem, som nogle af de millioner af usynlige sider, der findes bagerst i Bibelen: Den fortsatte historie om Gud og menneskers liv i verden. Nogle af siderne er dine. Hvordan lyder de? Det er en helt ny måde at invitere mennesker i kirke på, og jeg har inviteret Pernille Bolø til en hjemmestuesamtale om idéen bag projektet, om idéen kan brede sig til hele landet, og – hvilken historie hun selv har at bringe.
Ulf Helgstrand – et afsnit:
”Fokus på – sundhedsvæsenet – tidligere kirurg Ulf Helgstrand og Georg Julin” – 29.09.2022
Georg Julin har lavet podcast om problemerne med bl.a. psykiatrien, men ser nu også på det generelt omdiskuterede emne – sundhedsvæsenet og de fem regioner. Tidligere chef og kirurg Ulf Helgstrand, Rigshospitalet, sagde op i protest mod bl.a. Sundhedsplatformen, der efter hans mening er en skandale. Ulf Helgstrand kommer i podcasten ind på en række påviste problemer og opfordrer til at lægge de fem regioner sammen til ét landsdækkende sundhedssystem. De mange konkrete oplysninger om problemer, men til gengæld også kontante forslag på hvad der bør gøres hurtigst muligt, lægger op til en åben debat hvor både politikere og sundhedspersonale bør tale effektivt sammen om sikring af Danmarks fremtidige sundhedsvæsen. Podcasten er egnet til at gennemlytning op til flere gange med de mange konkrete problemstillinger og tilsvarende forslag til handling som Ulf Helgstrand giver til forståelse.
Per Nielsen – fire afsnit:
”Fokus på – Israel – med nye vinkler – Per Nielsen og Georg Julin” – 02.10.2022
Da Georg Julin for rigtig mange år siden første gang var i Israel, var det på en pressetur, inviteret af et dansk rejsebureau der ønskede at vise pressen de mange smukke og interessante steder som Israel bød på. Det blev noget af en øjenåbner, ikke kun for de smukke steder, men i særlig grad også for den lange historie om dette specielle område på størrelse med Jylland. Efterfølgende blev det til mange besøg og stadig større interesse for – sandheden om de mange holdninger som verden og medierne havde om staten Israel. Det blev til studier om bl.a. hvor palæstinenserne oprindeligt kommer fra – et besøg hos borgmesteren i Nablus, som var gift med en nordjyde – besøg på de bibelske steder, inklusive de jødiske helligdomme, Bedemuren og undergrunden ved Templet i Jerusalem, Fødselskirken i Betlehem, Masadabjerget – og rigtig mange samtaler med indbyggerne i Israel om deres oprindelseslande og motiver for at bosætte sig i – Israel. Gæsten i fire podcasts om Israel, Per Nielsen, har, siden han som 17-årig var på Kibbutz-ophold, konstant studeret udviklingen, krigene, påstandene fra ”begge sider” i den fortsatte konflikt, og de sandheder og løgne som verdens befolkning udsættes for af stater, medier og ideologiske grupper verden over. Per Nielsen, 75 år i 2022 vil i de fire podcasts komme med helt klare, men for mange, helt nye vinkler i debatten om Israel. Et konstant researcharbejde der gennem de knapt 60 år beskriver den fantastiske teknologiske udvikling som Israel er nr. 1 til i verden at udføre. Det gælder IT, grøn energi, infrastruktur, landbrug etc., etc., men Per Nielsens research har samtidig også medført afsløringer af at mange af de officielle udtalelser og påstande om overgreb på naboer, manglende vilje til konfliktløsninger, diskrimination blandt de nu 10 millioner indbyggere, etc., etc., for mange dokumenterede tilfælde afslører usandheder der går verden rundt – uden kritisk reaktion. Per Nielsen tager os med på en rejse i tiden fra omkring 3000 år siden, forklarer hele den politiske udvikling omkring dannelsen af staten Israel i det 20-århundrede og fortæller om konkrete politiske begivenheder som vi oftest kun hører refereret om som ”Israels skyld”. Vi hører om historiske tiltag og opfindelser der har revolutioneret verdens teknologiske udvikling og om konkrete samarbejdsaftaler med tidligere fjendtlige nabolande. Israel – set på med nye vinkler – er podcasts der skal få den enkelte lytter til selv at undersøge og overveje holdningen til de altid konfliktfyldte mediehistorier vi får fra – ”de andre vinkler”. God lyttelyst og få mere information direkte på hjemmesiden www.c4israel.dk – hvor du også kan kontakte Per Nielsen.
Sofus Rasmussen – to afsnit:
”Ærligt talt – til Georg Julin af Sofus Rasmussen” – om ung tro – og musik – 15.08.2022
Georg Julin har i ”ærlige samtaler” haft flere generationer repræsenteret med hver deres historie, ønsker eller særlige oplevelse. I denne samtale skal vi lytte til den unge 20-årige Sofus Rasmussen der er passioneret musiker og påbegyndte en uddannelse på Esbjerg Konservatorium fra efteråret 2022. Udover at spille bas, keybord, guitar, ”eller hvad der ellers er behov for”, som han siger, er han en afgjort troende kristen. Hans mål er er leve en hverdag hvor hans omgangskreds bliver konfronteret med hans tro, så de også kan tage stilling til den mulighed. På en måde er Sofus lige så åben om sin tro som nutidens muslimer i det danske samfund. Alene det, er ikke så sædvanligt – og lige til. Samtalen indledes med at vi refererer til Michael Berthelsen, der laver samtaler med ældre personer og bringer dem, efter deres bortgang. I tilfældet med Sofus, vender vi det gode begreb lidt på hovedet og spørger ham om, hvad han gerne vil konfronteres med af ønsker og mål for livet om 50 år, når han er fyldt 70 år. Med andre ord, er Sofus allerede nu sikker på at han vil forfølge målet om f.eks. at være en troende kristen, og – hvad er så hans livsmål i det hele taget? Vi bliver præsenteret for fire nye sange som Sofus har skrevet til et album der netop er udkommet på digitale kanaler med titlen ”Kind of Worship”. Portrættet og samtalen med Sofus Rasmussen drejer sig om musik, sociale omgivelser, oprigtighed, tro og håb for fremtiden – som han vil tjekke om lykkedes, om – 50 år 😉 God fornøjelse med en oprigtig og ærlig Sofus Rasmussen – 20 år og musiker.
Birgitte Warberg – to afsnit:
”Fokus på psykiatrien – bog til debat – Birgitte Warberg og Georg Julin” – 15.08.2022
Georg Julin har i flere podcasts fokuseret på psykiatrien i Danmark der i den grad er udsat for kritik. I efteråret tales der i Folketinget om at der ”snarest skal ses på problemet – måske for en ti-årsplan”. En kritik der har været påpeget af behandlere både i systemet og uden for systemet, af pårørende, og af syge selv. De første seks udsendelser findes på flere podcastplatforme, herunder Spotify, og denne udsendelse udskiller sig ved at det er en mor der har skrevet en bog om sin datters forløb med det offentlige behandlingssystem. Bogen vil, sammen med de andre podcasts, forhåbentlig danne grundlag for en kommende høring i Landstingssalen hvor formålet er at orientere politikere og offentligheden om de kæmpe konsekvenser psykiatriens arbejdsmetoder har for det kommende danske samfund, og forhåbentlig ændre vilkårene. Bogen hedder ”At være menneske i et umenneskeligt system”, og er udgivet af Forlaget Skriveboblen. Birgitte Warberg skriver som indledning til sin bog: ”Denne bog er blevet til, fordi jeg syntes, der manglede en bog om, hvordan det er at være forældre til et barn, der er ramt af anoreksi, og hvordan mødet med det offentlige behandlingssystem opleves. Denne bog er først og fremmest skrevet for at gie de pårørende en stemme. Da min egen datter blev indlagt, kunne jeg godt have brugt sådan en bog til at spejle mig i. Bl.a. den altopslugende følelse af afmagt. I første omgang overfor anoreksiens væsen. Senere afmagten overfor behandlingen og et system, hvor vi ikke følte os set eller hørt. Denne bog indeholder historier fra de pårørende, indlæg fra fagpersoner og forskellige artikler, som tilsammen tegner et billede af, hvad anoreksi er for en tilstand, hvordan familien påvirkes, og hvordan behandlingen i børne- & ungdomspsykiatrien ser ud i dag.”
Debat på Folkemødet 2022 – to afsnit:
”Georg Julin – Fokus på “med børnene som våben” – debat på Folkemødet 2022 arr. af Mandecentret” – 07.07.2022
Lørdag den 18. juni 2022 kl. 14.00, var Georg Julin ordstyrer på en debat arrangeret af Mandecentret i folkemødets debattelt i Allinge. Emnet var “Psykisk vold – med børnene som våben”. Medvirkende var Konstitueret chef for politik, udvikling og kommunikation hos Mødrehjælpen, Winnie Alim og Chef for Mandecentrets voldsfaglighed, Michael Panduro Hammer. Bl.a. på baggrund af aktuelle TV-dokumentarudsendelser om eksempler på anklager om psykisk vold og efterfølgende langvarig behandling af Familieretshuset, var der lagt op til spørgsmål og svar til begge organisationer om indsigt i hvad det betød for partnerne – og ikke mindst børnene. Fra Mandecentrets årsberetning 2021 blev der læst et eksempel op om “Kims kamp for samvær med sin datter”. På baggrund af den specielle autentiske sag blev der bl.a. spurgt ind til definitionen af psykisk vold, behandlingen, og hjælpen i forbindelse med svære skilsmisser, barnets tarv, hvilken hjælp der blev tilbudt, hvilke løsninger man kan hjælpe med, og hvad der skal til rent politisk for at ligestille med hjælp til – ikke blot “mænd og kvinder” – men til – mennesket – i de ulykkelige situationer. Der var spørgsmål fra salen og svar fra de to organisationer og generelle informationer om hvad Mødrehjælpen og Mandecentret kunne gøre hver for sig – og i samarbejde. Lyt med på debatten i tre kvarter over to afsnit, og få mere information på Mandecentret.dk
Jørgen Falkenberg – et afsnit:
”Fokus på – Dannebrog – Jørgen Falkenberg og Georg Julin” – 07.07.2022
Georg Julin spørger ind til historien om Dannebrog der til tider vajer overalt i forbindelse i Danmark med nationale og sportslige begivenheder. Dannebrog er kun en af fire nationale faner der rent faktisk har et navn – imponerende – og de andre tre kan du få navnene på i podcasten, hvor medlem af bestyrelsen for Danmarkssamfundet, Jørgen Falkenberg, fortæller historien om vores fælles flag, og opfordrer ikke mindst unge mennesker til at stå vagt om flaget og historien. Vi får i udsendelsen eksempler på hvad en ”fanevagt” er, hvad Valdemarsdag har med Dannebrog at gøre, og hvad der sker hvert år den 15. maj på netop Valdemarsdag. Her kan man opleve i hundredevis af faner i store ”fanemarcher” rundt om i danske byer, og ikke mindst København, hvor der også er en særlig gudstjeneste i Holmens Kirke for – Dannebrog. Få et indblik i et af vores fælles symboler – og værn om respekten for – Dannebrog.
Jesper Zeihlund – to afsnit:
”Fokus på – Lokale fødevarer – Jesper Zeihlund og Georg Julin” – 25.05.2022
Georg Julin har både arbejdet med, og haft fokus på – lokale fødevarer, og de fordele og udfordringer der ligger i det begreb. Han har bl.a. produceret fem podcasts med titlen ”mad – en livsbetingelse i 6 millioner år” og denne aktuelle podcast med Jesper Zeihlund giver øget fokus på de muligheder, men også udfordringer, det vil bringe i de kommende år. Jesper Zeihlund er Grundlægger & Direktør for Nationalt Center for Lokale Fødevarer – nclf.dk og har i den forbindelse fingeren på pulsen med nært kendskab til og samarbejde med, så forskellige fødevareprodukter som Lammefjordens Gulerødder og Lammefjordens tangproduktion. Herimellem adskillige dagligvarer og produkter til gourmetrestauranter, så hele spektret er dækket. I forbindelse med denne podcast har den aktuelle krig mellem Rusland og Ukraine yderligere sat fokus på begrebet ”lokale fødevarer”, for skal vi fremover i langt højere grad sikre ”os selv” med fødevaresikkerhed fra lokalområder, når fødevareforsyningerne i den store verden hurtigt kan bryde sammen? Jesper Zeihlund udtaler bl.a.: ”For snart to år siden begyndte vi NCLF at skrive på en bog – Det gjorde vi fordi der var voldsomme ændringer på alle parametre i forhold til lokale fødevare – Det gik meget hurtigt fra ”Nice to have – Need to have”. Lokale fødevares betydning fik en helt ny, og meget mere alvorlig betydning. Det kom til at handle om fødevareforsyningssikkerhed på et alment nationalt plan. Så troede vi så, at bogen havde gjort sin pligt, da vi med den vildeste fantasi ikke drømte om, at lige om hjørnet lurede en ny, måske endnu mere alvorlig udfordring, selvfølgelig Ruslands invasion af Ukraine. Fødevare blev en agenda på verdensplan igen – Ingen tvivl om, at lokale fødevares betydning på ingen måder løser alle udfordringer, men det er en del af den overordnede løsning.” OG – så lige denne optakt til de to udsendelser fra Jesper Zeihlund: ”Den Danske fødevarefortælling har vi vist nok alle hørt – men ærlig talt, så er den lidt enfoldig og mangler i den grad de lokale nuancer der jo helt naturligt findes i vores lands lokale fødevarefortællinger. Gennem mange år har mange lokalområder prøvet at bidrage med deres egen unikke kulinariske fortælling og DNA, hvilket sammenlagt skulle give et helhedsbillede af hele nationens fødevarefortælling – Det, der desværre ofte sker er, at man bliver grebet af den lyriske fortællerlyst, og meget hurtigt falder over i en meget subjektiv eventyrprosa, der i alt for høj grad lyder som en tandpastareklame – Det der virkeligt skal til er, at man lokalt bliver bevidst om evidensen i ens lokale fortælling – lav forarbejdet med en massiv vidensindsamling: Historisk, geologisk, og sociologisk.”
Henrik Tingleff – to afsnit:
”Fokus på – Flokdyret – Henrik Tingleff og Georg Julin” – 16.05.2022
Georg Julin har sat psykolog Henrik Tingleff stævne i studiet for at tale om hans bog ”Når flokdyret fejler”. Den er på mange måder dybt overraskende, fascinerende og afhængighedsskabende, for essensen er – på baggrund af talrige skelsættende forskningsresultater blandt mange forskellige mennesketyper – at vi alle er – flokdyr. Når vi opdager det, er det interessant at spejle sig selv i de kapitler som bogen er delt op i. Henrik Tingleff har selv gjort det, som inkarneret FCK-fan, så der er ikke lagt låg på nogen som helst hemmeligheder. Undervejs får du forklaringer på alt fra MeToo til priserne på croissanter. Fra hvorfor nogen lader den tomme toiletrulle hænge, til hvad der fik almindelige mennesker til at storme den amerikanske kongres. Fra fodboldspilleres trang til tatoveringer, til de uendelige strategiprojekter og magtkampe på kontorgangen. Bered dig på at blive både fascineret, forundret, foruroliget – og rigtig meget klogere – på dine kollegaer og dine medarbejdere. På dine medmennesker. Og på dig selv. Bered dig også på en vis modstand. For denne bog afslører nogle knap så flatterende sandheder om mennesket. Men det er selvfølgelig kun de andre, der fungerer som fejlende flokdyr, ikke sandt? Et klogt menneske som dig træffer ikke gentagne ukloge beslutninger – eller gør du?
Steen Skovsgaard – to afsnit:
”Fokus på – Dommedag – tidligere Biskop Steen Skovsgaard og Georg Julin” – 01.04.2022
Georg Julin har mødt tidligere biskop Steen Skovsgaard som gik fra at være biskop til at blive ph.d.-studerende i en pensionsmoden alder. Han havde ellers regnet med nogle år med teologisk fordybelse, men kom til at føle sig ret alene – især da hans afhandling om Dommedag – mellem frygt og glæde – blev afvist ved fremlæggelsen. Det var en af hans livs største skuffelser, men med familien og en god vens rådgivning, besluttede Steen Skovsgaard sig til at forsøge en gang til. Grundlaget for Steen Skovsgaards interesse for dommedagen blev vakt da han over 25 år tidligere var præst i Gjellerup Kirke og kom i kontakt med en imam fra Grimhøjmoskéen i Aarhus. De kom til at tale om dommedag, som var et emne, der optog imamen. Mens de drak te, betroede imamen Skovsgaard, at der ikke gik en time, hvor han ikke tænkte på dommedag med frygt. Steen Skovsgaard lyttede forundret, og inden de skiltes, fik Steen Skovsgaard sagt noget i retning af: ”Jeg går slet ikke og bekymrer mig om dommedag, for som kristne tror vi på, at Jesus frelser os på dommedagen. Så jeg glæder mig faktisk til dommedag.” Som biskop blev Skovsgaard en del af en debat om dommedag. En journalist fra Ritzaus Bureau lavede et interview, hvor Skovsgaard blev spurgt, om han så klimaforandringerne som et tegn på dommedag. Skovsgaard henviste til det sted i Matthæusevangeliet, hvor Jesus siger: ”Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldrig forgå. Men den dag eller time er der ingen, der kender, hverken englene i himlene eller Sønnen, men alene Faderen.” Udtalelserne førte til en middelstor mediestorm, hvor det teologiske landskab var delt, og det skærpede Skovsgaards optagethed af temaet. Steen Skovsgaard fortæller i de to udsendelser åbent om hans ønske om dialog mellem islam og kristendom om dommedag – og det giver lytterne en del at tænke over.
Flemming Baatz Kristensen – to afsnit:
”Fokus på – Folkekirkens budskab i et moderne samfund” – Flemming Baatz Kristensen – 30.03.2022
Georg Julin har besøg af Flemming Baatz Kristensen som er præst i Sct. Pauls Kirke i Aarhus. En ældre central kirke i storbyen med et gammelt budskab – men hvordan passer det så lige ind i et morderne samfund? De fleste har nok den opfattelse at kirken er det sted som troende, inklusive såkaldte kulturkristne, besøger om søndagen, og at præsten dermed også, mere eller mindre, koncentrerer sit arbejde om den dag. Det er dog langt fra tilfældet, hverken for denne kirke eller præsten Flemming Baatz Kristensen. Han er kendt for at være særdeles aktiv, både i hverdagen, om søndagen og i det hele taget ivrig efter at bruge alle muligheder og moderne metoder for ”at det gode budskab kirken har fået at bringe, kommer videre ud.” Da Flemming Baatz Kristensen flyttede til Aarhus, blev han engageret som speaker på Aarhus Fodboldstadion, og mener på mange måder at man kan sammenligne en fodboldkamp med den oplevelse kirken også kan være: et sted hvor alle følelser kan komme ud, blive bearbejdet, blive engageret i, og bringe glæde og opmuntring til hverdagen. På YouTube inviterer Flemming Baatz Kristensen bl.a. til initiativer der allerede er stor tilslutning til i kirken, og han har således i mange år været med til at bringe det moderne menneske ind i den trosverden der for mange kan være svær at forstå, men er afgørende for menneskets liv. Her er blot få eksempler på Flemming Baatz Kristensens initiativer: “Vi har brug for nogen at tale med” – sjælesorg, forbønsgudstjenester, fyraftensgudstjenester, refleksionsgudstjenester, skriftemål. Hør om hvad det indebærer og hvordan det fungerer i Sct. Pauls Kirke i Århus med den særdeles aktive Flemming Baatz Kristensen. Eksempler på YouTube kan ses på: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Flemming+Baatz+Kristensen+youtube
Lune Carlsen – to afsnit:
”Ærligt talt – af Lune Carlsen til Georg Julin” – 27.03.2022
Georg Julin mødte første gang Jan ”Lune” Carlsen til en feriemesse i Herning i februar 2022. Jan Carlsen, som hans navn er, havde til opgave at underholde glade messegæster i samarbejde med rejsebureauet ANS Rejser, som han har arbejdet sammen med både i Danmark og udlandet. Hans underholdning viste sig at være en lang række sange af Kim Larsen, og når publikum lukkede øjnene og sang med på de mange kendte tekster, følte de at Kim Larsen stod lige foran og var – i levende live. Kropssproget, glæden, den karakteristiske stemme, ja alt hos Jan, matchede den sanger som hele Danmark har holdt af i mange år. Det blev til flere spændende møder med Jan Carlsen i samme weekend, og efterhånden åbnede der sig en historie – på godt og mindre godt – om de sidste 20 år hvor Lune Carlsen har rejst landet tyndt og underholdt familien Danmark. Hvordan ser andre musikere og sangere på at Lune Carlsen ”imiterer” Kim Larsen? Hvordan er livet på landevejen? Hvad får en nu 62-årig til at køre 80.000 km om året? Er det for at tjene penge, eller er det noget helt andet der driver ham til livet på landevejen, og hvordan er det lige med fortiden og hjemmelivet. Alle de spørgsmål, og flere ”tæt på”, får vi svar på i to udsendelser, hvor vi også får fire sange ”live” med stort band fra et TV-program i 2018 som dk4 har givet tilladelse til at bringe om Lune Carlsen. Sangene er: Langebro, Masser af succes, Rabalderstræde og Om lidt bli’r her stille.
Berith Siegumfeldt – fire afsnit:
”Fokus på – Narcissistisk personlighedsforstyrrelse” – Berith Siegumfeldt og Georg Julin – 07-05-2021
Georg Julin har, blandt mange psykiske sygdomme, fået et meget dybt indblik i og kendskab til, hvordan en ”narcissist” systematisk kan ødelægge andre menneskers liv. 15 % af Danmarks befolkningen har den frygtelige sygdom ”narcissistisk personlighedsforstyrrelse”, lige dele kvinder og mænd, og de påvirker langt over en halv million mennesker dagligt. Det foregår på arbejdspladser, i sportsklubber, i foreninger og ikke mindst i hjemmet. Det er en sygdom der ikke kan helbredes, og hvor de pårørende og påvirkede ofte må søge behandling for eftervirkninger som f.eks. PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom) efter de psykopatiske overgreb de har været involveret i. Berith Siegumfeldt er ekspert i sygdommen og til at hjælpe udsatte pårørende for at komme væk fra den syge persons indflydelse. I fire programmer får vi uddybet skræmmende eksempler på hvilke overgreb der kontinuerligt finder sted, anvisninger på forholdsregler og læring om hvordan man slipper fri af narcissistens greb og kommer videre i livet efter overgrebene. Undervejs er der henvisninger til materiale til selvstudium.
Berith Siegumfeldt – to afsnit:
”Fokus på – narcissisme – update – Berith Siegumfeldt og Georg Julin” – 19.03.2022
På kun fem måneder (oktober 2021 til januar 2022) har mange hundreder lyttet på de fire podcasts som Berith Siegumfeldt og Georg Julin producerede om syge narcissisters indgreb i tusindevis af menneskers daglige liv. Forespørgsler om den alvorlige sygdom der huserer i alle samfundslag, er samtidig øget voldsomt til både Berith Siegumfeldt og andre faglige specialister. De bekræfter at sygdommen er ved at udvikle sig til et samfundsproblem som vi alle bør vide meget mere om. Lyt med til denne opdatering af hvad hver enkelt der er udsat for en narcissist, kan og bør gøre for at slippe ud af narcissistens greb. I de to udsendelser får vi repeteret de kendetegn der er ved en narcissist, der både kan være en kvinde og en mand, og anvist video/audio-kurser til eget brug. Gå eventuelt ind på www.berithsiegumfeldt.dk
Tidligere fire udsendelser findes på Spotify. Her hører vi bl.a. hvordan en ”narcissist” systematisk kan ødelægge andre menneskers liv. 15 % af Danmarks befolkningen har den frygtelige sygdom ”narcissistisk personlighedsforstyrrelse”, lige dele kvinder og mænd, og de påvirker langt over en halv million mennesker dagligt. Det foregår på arbejdspladser, i sportsklubber, i foreninger og ikke mindst i hjemmet. Det er en sygdom der ikke kan helbredes, og hvor de pårørende og påvirkede ofte må søge behandling for eftervirkninger som f.eks. PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom) efter de psykopatiske overgreb de har været involveret i. Berith Siegumfeldt er ekspert i sygdommen og til at hjælpe udsatte pårørende for at komme væk fra den syge persons indflydelse. I de fire første programmer får vi uddybet skræmmende eksempler på hvilke overgreb der kontinuerligt finder sted, anvisninger på forholdsregler og læring om hvordan man slipper fri af narcissistens greb og kommer videre i livet efter overgrebene. Undervejs er der henvisninger til materiale til selvstudium.
Christina Jackholm – et afsnit:
”Fokus på – fremtidens ungdom – “2035 – en årgang i fare” – Christina Jackholm og Georg Julin” – 09.02.2022
Georg Julin har mødt forfatteren til ungdomsromanen ”2035 – en årgang i fare”, Christina Jackholm, til en samtale om de problemer som nutidens ungdom kæmper med i hverdagen, ikke mindst på grund af de mange sociale netværk og mediernes åbenlyse sats på underholdning der påvirker ungdommens moral. Christina spørger bl.a.: ”Har du været i samme situation som mig, hvor du har været ved at smide alt dit barns elektronik ud ad vinduet for at få noget kontakt og nærvær med dit barn? Mange børn og unge bruger mange timer online på at spille computerspil og følge sociale medier. Lever børn og unge så meget gennem den digitale verden at de glemmer den rigtige? Måske er det medvirkende til, at så mange unge lider af depressioner, angst, selvværdsproblemer og spiseforstyrrelser. Digitale medier er blevet en stor del af vores hverdag, og bringer mange muligheder med sig, men lad os stå sammen og passe på vores børn og unge, og sørge for, at de også er til stede i den virkelige verden.” Christina Jackholm har længe følt en trang til at gøre noget, og derfor debuterer hun nu med denne bog, som er et opråb til de unge. Bogen henvender sig til unge der går i 6.-10. klasse. Bogen er en dystopisk ungdomsroman der foregår i år 2035, og kan med fordel læses af flere generationer til forståelse af hinanden. Hovedpersonen er den 14-årige Ella, der er bosat på Amager. Vi følger hende når hun oplever sin første store forelskelse, den dyrebare kærlighed mellem sine veninder, og livet som ung med op- og nedture, samt en masse af livets store og essentielle spørgsmål. Samtidig hærger en epidemi blandt de unge der født i årgang 2020. Ella og hendes venner løber desperat om kap med tiden, da flere og flere unge dør af sygdommen. Uret tikker, og samtidigt bliver hendes trang til at opsøge sin ukendte far større og større. Følelserne er svære for en teenager, når den verden som man kender, pludselig ramler omkring en.
Bogen er på 321 sider og koster 239,95 og kan købes gennem Bog og Idé, og bestilles på nettet gennem bl.a. gucca.dk, bogmarkedet.dk, eller Saxo.com
Nicky Russell – to afsnit:
”Ærligt talt – af Nicky Russell, L.I.G.A til Georg Julin” – 09.02.2022
Georg Julin har besøg af – Nicky Russell – ja, rigtigt – navnet klinger bekendt – for han er oldebarn af den danske sanger Vilhelm Edvin Russell, bedre kendt under kunstnernavnet Eddie Russell – som oprindeligt, blandt utallige andre værker, udgav ”Sømanden Bill den fromme” i 1940 (senere igen gjort kendt af Kim Larsen). Nicky Russell var i 2012 medstifter af den danske populære ”urban pop-trio ” L.I.G.A
Nicky Russell, Feras Agwa og Ihan Haydar skrev kontrakt med RE:A:CH (Chief 1 og Remee) og debutalbummet “L.I.G.A” udkom den 28. marts 2014. Resten er historie, og det er den hudløst ærlige og indsigtsfulde historie som Nicky Russell fortæller om i udsendelsen, hvor han også beretter om sit helt personlige liv der i den grad har sat sit præg på sit arbejde. I de to udsendelser hører vi fem populære signatursange fra L.I.G.A og Nicky giver sit bud på hvad hans liv skal bruges til fremover – i musikkens og kærlighedens tjeneste. Undervejs fortæller han om sine dybe tanker på baggrund af opvæksten og de visioner han har for en langt bedre verden, specielt efter at være blevet far. Nicky Russell er en dyb personlighed der lader ærligheden råde i sit liv – og sine sange.
Følgende sange spilles i de to programmer: “Julia” Musik: Chief 1 Tekst: Nicky Russell, Feras Agwa, Remee, Chief 1, “Den Første Gang” Musik: Chief 1 Tekst: Nicky Russell, Feras Agwa, Remee, Chief 1, “POP” Musik: Lasse Baunkilde Tekst: Nicky Russell, Basim, Lasse Baunkilde, “Kun For Et Øjeblik” Musik: Chief 1 Tekst: Nicky Russell, Feras Agwa, Chief 1, “En Sidste Gang” Musik: Rune Braager Tekst: Nicky Russell, Marcus Winther-John, Tim Christensen.
Monika L. Petersen – to afsnit:
”Fokus på – kinesisk medicin – Monika L. Petersen og Georg Julin” – 24.12.2021
Georg Julin besøger Monika L. Petersen i hjemmet i Dragør hvorfra hun yder gratis undervisning i Qigong. Man kunne også vende det om og sige ”oprindelig og konventionel helbredelse” via naturens urter, bevægelser og øvelser for kroppens balance – før medicinindustrien opstod og oprettede ”patenter” på kemiske produkter til helbredelse. For Monika L. Petersen kom denne nye verden af ”oprindelig medicin” til hende efter en alvorlig betændelsestilstand i kroppen med langvarige konsekvenser i hverdagen, og hvor lægerne til sidst sagde ”Vi kan ikke gøre mere for dig – lev med det”. Udsendelserne beskriver ikke kun Monikas overgangen til et nyt og bedre liv, men forklarer også hvad Qigong gør ved mennesker i alle aldre, og hvordan de via øvelserne oplever et langt mere fysisk og psykisk harmonisk liv. Bøgerne ”Frø til spiring” og ”Vi kan ikke gøre mere for dig”, er udgangspunktet for indholdet i samtalen og giver stof til eftertanke. Den kinesiske helbredelsesform, der ikke indeholder spirituelle eller åndelige aspekter, er ved at brede sig i den vestlige verden og derfor er det måske godt lige at vide hvad Quigong er – Ifølge et citat fra Wikipedia: ”I 1973 fandt arkæologer seks tekster i en grav i Mawangdui i Hunanprovinsen, der beskrev teknikker til at opbygge kroppen og helbredet. Teksterne handlede om yang sheng 養生, at nære livet, et udtryk der første gang kendes i den meget tidlige daoistiske tekst Zhuang Zi. De omfattede både meditation, diæt, seksualteknikker og fysiske øvelser. Disse fysiske øvelser blev kaldt Daoyin 導引, at lede (den indre energi ved at) strække (lemmerne). Vi kan ikke være sikre på, at Daoyin var ét bestemt system, måske var det blot en betegnelse for den type helseøvelser, ligesom Qigong er en fællesbetegnelse i dag.”
Lars Muhl – Jeppe Søe – Georg Julin – tre afsnit:
”Ærligt Talt – med Las Muhl, Jeppe Søe og Georg Julin” – optaget 13. november 2017
I udsendelsen taler Georg Julin og gæstevært Jeppe Søe med sangeren, forfatteren og ikke mindst privatpersonen Lars Muhl om en helt anden side af sig selv, end de fleste danskere kender. ”Sjæl i flammer” er blot en af de kendte sange som Lars Muhl har skrevet, men at hans egen sjæl skulle bringes i flammer, vidste han ikke på det tidspunkt han skrev den.
Da Lars Muhl flyttede til Læsø – efter sin deltagelse i Dansk Melodi Grand Prix i 1992 med sangen Europa – blev det indledningen til et helt nyt liv med et totalt anderledes fokus. Sygdom gjorde at Lars Muhl var sengeliggende i mere end tre år, og det blev indledningen til en helt ny indsigt i denne verdens mange mysterier.
”Seeren fra Andalusien” gav Lars Muhl et nyt liv og noget at tænke over og studere. Det blev bl.a. til sproget Aramæisk, hvilket er det sprog man brugte på Jesu tid. Hele den historie og hvad den betød for Lars Muhls fremtid bliver et af de mange emner i de tre portrætudsendelser.
Som lille dreng mistede Lars tragisk sin lillesøster ved sygdom, og det ændrede totalt karakter for Lars, der ofte skulkede fra skole og i stedet søgte fred, musisk og åndelig indsigt i kirkerne i Århus på tidspunkter om dagen hvor organisterne øvede, og Lars fandt et musikalsk univers.
Med gruppen Daisy tog han på turné i Israel i 1970’erne og endte – i fængsel. Senere i sit liv skulle han blive optaget så meget af Israel og Palæstina, at han er vendt tilbage mange gange, bl.a. for at lave dokumentarfilmene: Yeshua – Lost in Translation, The Gate of Light og The Note from Heaven.
Hvad de færreste ved er, at Lars Muhl er optaget på Watkins Top 100 of The Worlds Most Influential Persons 2013.
Udsendelserne kommer ind på, for mange unaturlige, men for Lars Muhl lysende klare emner og konklusioner om livet set fra helt nye perspektiver og hans sangunivers, der gives eksempler på med hans tidligere israelske hustru Ghita Ben-David.
Abelone Glahn – et afsnit:
”Fokus på – senior og selvstændig – Abelone Glahn og Georg Julin” – 17.11.2021
Journalist Abelone Glahn og Georg Julin ser på hvad der arbejdsmæssigt skal ske efter pensionsalderen. Abelone Glahn, der er selvstændig på 21. år, har skrevet bogen ”Senior og selvstændig” – om at tage hul på det 3. arbejdsliv – ikke med frivilligt arbejde, men som en ekstra indtjening. Bogen indeholder fortællinger fra 14 selvstændige seniorer, dels nystartede, dels erfarne – mellem 63 og 80 år – der giver inspiration og tips til at andre om at gøre det samme. Rent praktisk indeholder bogen også konkret information om praktiske økonomiske regler der, ifølge Abelone Glahn, er en ”rystende jungle” at komme igennem i det offentlige system. Bogen er dermed en guide til både motivation, opstart og gennemførelse af egen selvstændig virksomhed – og ”nyde livet imens”. Til sidst i udsendelsen fortæller Abelone Glahn om endnu en vigtig bog der udgives foråret 2022. ”Skal du ta’ det hele med dig? – gør plads til næste kapitel i tide.” Den er bygget på egne erfaringer af at flytte fra over 600 kvm. på Falster, til 65 kvm. på Østerbro. At afvikle – frem for at efterkommerne skal have besværet, men også at give dele af historien videre til de næste generationer – i tide.
Carsten og Joan Vagn-Hansen – to afsnit:
”Samtale mellem Joan-, Carsten Vagn-Hansen, Radiodoktoren, og Georg Julin” – optaget november 2017
Georg Julin ser tilbage på gode oplevelser med Carsten Vagn-Hansen som efter sin tid som Radiodoktor i Danmark Radio, blev dk4-doktoren i en række spændende TV-udsendelser. Mødet i november 2017 blev til to indholdsrige udsendelser hvor livshistorien om de to sundhedspersoner, sygeplejerske og læge, nærmest blev udrullet i detaljer. Det fortjener et genhør fire år efter – ja, i mange år efter, for det er livsmod og sundhed der bliver fokuseret på. De har en ret spændende og rig indholdsside der bliver opdateret med nye studier, råd og vejledninger om alle slags sygdomme. Se http://dk4doktoren.dk/ – god fornøjelse.
Thomas Bendtsen – et afsnit:
”Fokus på – fremtidens energi – fra Bornholm – Thomas Bendtsen og Georg Julin”
Georg Julin har besøgt Thomas Bendtsen, direktør for Rønne Havn, og en driftig erhvervsleder der sætter fremtidens energi på Europa- og verdenskortet. Med en privatfinansieret investering på over en milliard kroner er Rønne Havn kommet i front med udviklingen af energi på flere fronter. ”Tidligere kunne vi knapt nok lægge en besked på de store energiselskabers telefonsvarer, men i dag ringer de konstant for et nærmere samarbejde,” fortæller Thomas Bendtsen begejstret. Udover havmølleparker der bringer strøm via kabler til både Danmark og nabolande, arbejdes der nemlig på flere energihops, og her er Bornholm foreløbig blevet udpeget til leverandør til Polen, Sverige, Tyskland og Danmark. I virkeligheden bringer det rent arbejdsmæssigt Bornholm tilbage på et langt højere niveau end da det nu mistede fiskeri, var på sit højeste. Lyt til Thomas Bendtsen og få løsningen på både Bornholms, men også verdens energi – hvor en af de store overraskelser er – ammoniak til skibsfartens mellemlange sørejser. Hvert år passerer over 60.000 skibe Bornholm.
Willy Gregor – et afsnit:
”Fokus på – 50 år i Christiania”
Georg Julin kender Bådsmandsstræde Kaserne som ung – i dag Christiania. 26. september 2021 holder Christiania 50-års fødselsdag, og en af dem der var med til at starte Staden og har været medudvikler igennem alle 50 år, er 82-årige Willy Gregor. Udover at være særdeles frisk, og bl.a. hver dag året rundt cykler til Helgoland på Amager Strand og sammen med medlemmer af Det Kolde Gys begynder hverdagen kl. 5.00 med havbad, er han stadig nysgerrig og aktiv udvikler af den ånd der hersker på Christiania. Mange af de fællesaktiviteter der i dag præger Staden, har Willy været med til at udvikle, men han har også hjulpet mange ud af alvorlige problemer som stofmisbrug, og dermed gjort en aktiv indsats for at gøre Christiania til et godt og sundt socialt fællesskab, og dermed skabt gode rammer for de nye generationer. Et særdeles aktivt menneske der har givet sig selv, men også oplever at det er det der beriger hans eget liv, og dermed opfylder formålet for – selve livet. Lyt til hans medrivende beretning der indeholder mange spændende episoder fra Christiania – og hans personlige liv.
John Andersen – et afsnit:
”Fokus på – Kirken i Christiania – John Andersen og Georg Julin” – 25.09.2021
Georg Julin besøgte Christiania i anledning af 50-års fødselsdagen for Fristadens opståen den 26. september 1971. Her mødte han bl.a. John Andersen, præst i frikirken i Christiania, der fortæller om hans egen tilgang til Staden, og behovet for en kirke hvor man kan komme sammen, eller når man har behov for at tale om problemer. I programmet fortæller John Andersen et eksempel på hvordan kirken har hjulpet mennesker ud af livstruende situationer. Han fortæller også om beboernes reaktion på kirken og om den gospelkoncert der fandt sted som den første af sin art på Pusher Street på selve fødselsdagen. En kirke der i disse tider for mere og mere opmærksomhed.
Stefan G. Rasmussen – tre afsnit:
”Ærligt talt – af Stefan G. Rasmussen til Georg Julin”
Georg Julin har sat tidligere luftkaptajn Stefan G. Rasmussen stævne til en dyb samtale om havariet i 1991 med et SAS-fly uden for Arlanda i Sverige, hvor han efterfølgende blev udråbt som folkehelt. Alle overlevede, men hvad er historien omkring haveriet og hvad kostede det personligt Stefan G. Rasmussen og hans familie i årene efter? Hvorfor kom luftkaptajnen ikke ud at flyve igen? Hvad skete der i den bagvedliggende industri som kom til at betyde en total omlægning af hans og familiens liv? Hvordan kom han og de videre, og hvor er de i dag? Lyt med på den dybt følsomme historie der drastisk ændrede pilotens liv – og hans egen tro på at ville leve videre.
Christina Kirkegaard – to afsnit:
”Fokus på krisecenter – for mænd” – Christina Kirkegaard og Georg Julin
Georg Julin og nok de fleste danskere havde tidligere kun hørt om krisecentre for kvinder. Men hør så her: ”Kvinder er ofre – og mænd er tabere!” – stærke ord som italesættes i samfundet og på forhånd stempler mænd, mener forstander Christina Kirkegaard. Hun er leder af seks, snart syv centre for kriseramte mænd i Danmark, der er udsat for både fysisk og psykisk vold fra kvinder. Et dybt tabuiseret emne der totalt drukner i debatten om Mee-Too og andre temaer om kvinders problemer. 38.000 kvinder og 19.000 mænd bliver årligt udsat for vold af partneren, hvilket er ganske alvorlige tal for begge køn. For nylig forsøgte Folketinget at sidestille mænd efter Servicelovens paragraf 109, der kun gælder kvinder. Den omhandler bl.a. psykologhjælp og anden støtte – til kvinder. Ifølge Christina Kirkegaard forkastede politikerne indstillingen til ligestillingsforslaget, fordi de simpelthen ikke har fulgt med tiden. ”Rød blok” nedstemte forslaget med at få mænd inkluderet i loven. De to udsendelser fokuserer på hvor stort problemet i virkeligheden er for vold fra partneren mod mænd i Danmark – et tabuemne som i de to udsendelser bliver uddybet i detaljer, foruden historien om krisecentrenes daglige arbejde og mål. Bl.a. har krisecentrene i øvrigt et #HeToo som pendant til MeToo – lyt med hvorfor.
Asger Steenholdt – et afsnit:
”Fokus på – autentisk lederskab – Asger Steenholdt og Georg Julin” – 26.06.2021
Musikken kan bidrage til meget – ikke mindst autenticitet i sin fremførelse. Georg Julin har mødt Asger Steenholdt som har været en særdeles aktiv musiker i mange år og stået på de store danske scener som enten bassist eller guitarist i bl.a. så forskellige sammenhænge som Big Fat Snake og Linie 3, og herudover medvirkende i forskellige jazzbands. Tiden er nu moden som vejleder i ”autentisk lederskab”. Et område han bl.a. har udviklet i sit liv som musiker på scenen, og som medlem af bestyrelsen i Dansk Artist Samfund. Asger Steenholdt skriver på sin hjemmeside: ”Jeg har i 15 år hjulpet ledere til at udvikle sig selv og deres teams gennem fokus på autentisk nærvær og relationelle kompetencer.” Det og meget mere om menneskelige egenskaber, værdier og formål kommer frem i samtalen om – måske fremtidens lederskab i virksomheder og sociale relationer. Værd at lytte med til om det gælder store eller små relationer.
Fokus på psykiatrien – seks afsnit
1/6 – ”Fokus på – spiseforstyrrelse og psykiatrien” – Johnny Bakø og Georg Julin
I denne udsendelse ser Georg Julin nærmere på begrebet spiseforstyrrelse som indledning til yderligere fem udsendelser om psykiatrien i Danmark. Et nødråb fra en far som har givet op som pårørende til at hjælpe med behandling af sin datter. ”En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, der er kendetegnet ved, at man har et forstyrret forhold til mad, krop og vægt i et sådant omfang, at det går ud over ens fysiske og psykiske helbred såvel som sociale liv. I Danmark lider 75.000 af en spiseforstyrrelse. Dansk forskning fra 2017 viser, at 28 % af danske unge mellem 11 og 20 år har risikoadfærd for en spiseforstyrrelse. En undersøgelse foretaget af Børnerådet viser, at 54% af unge i 9. klasse udviser et eller flere symptomer på risikoadfærd for en spiseforstyrrelse. Den viser også, at flere piger (63%) udviser symptomer på risikoadfærd for en spiseforstyrrelse end drenge (46%). (www.lmsos.dk/spiseforstyrrelser).” Denne information for at forstå alvoren i den samtale jeg har med en far til en syg datter på 23 år. I detaljer fortæller han hvordan datteren har udøvet selvskade, været indlagt på flere lukkede psykiatriske afdelinger, og har påvirket ham og familien. Det er et råb om hjælp til vores sundhedsvæsen, politikerne og offentligheden om at tage sygdommen langt mere alvorlig end hidtil.
2/6 – ”Fokus på – psykiatrien – skrevet og talt af tidligere patient Sissel Moody”
”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.
3/6 – ”Fokus på – psykiatrien – patienten” – Line Druschke Knudsen
Georg Julin ser på psykiatriens problemer i sundhedssystemet. Den 28. juli 2021 skrev Line Druschke Knudsen en rammende kronik i Kristeligt Dagblad under overskriften: ”Jeg er målløs over psykiatriens utilstrækkelighed.” Her skriver Line bl.a.: ”Situationen i psykiatrien svarer til et hus hvis tag er gennemhullet. Der lappes lidt hist og her, men investeringen er ikke stor nok til, at taget kan udskiftes. Det har store konsekvenser for os patienter. Region Hovedstadens psykiatri er presset til det yderste. Zoomer vi ind på spiseforstyrrelsesbehandlingen, er det foruroligende. Jeg har været patient i systemet i mange år og kan via egne og andres erfaringer udtale mig om, hvordan det fungerer – eller rettere: ikke fungerer.” Line fortsætter: ”Mange patienter sidder ligesom mig tilbage med en følelse af, at de er forkerte, og at psykiatrien hverken kan eller vil rumme dem. Men hvad nu, hvis behandlingssystemet ikke brugte så meget energi på at få patienterne til at passe ind i den samme model? Hvad nu, hvis man fokuserede på at hjælpe mennesker med differentierede problematikker og behov, som de vidt forskellige mennesker vi jo er?” – I de følgende dage kom der læserreaktioner fra bl.a. behandlersystemet, der på mange områder gav Line helt ret i at der er et kæmpe problem, og at systemet ikke var tilstrækkeligt til at behandle de mange unge mennesker. Line fortæller i podcasten om hendes syn på problemet, og det fører til kommende podcast med behandlere der reagerede på skrift og nu også i mirkofonen. Målet er at sætte politikerne stævne til en høring om fremtidens psykiatriske behandling.
4/6 + 5/6 – ”Fokus på – psykiatrien – terapeuten” – Poula Rose Henriksen
Georg Julin ser på psykiatriens problemer i sundhedssystemet. Som reaktion på en kronik i Kristeligt Dagblad den 28. juli 2021, skrevet af Line Druschke Knudsen, 30-årig patient med spiseforstyrrelse fra sit 16. år, kom der flere reaktioner fra behandlersystemet. En af dem var Poula Rose Henriksen, der i 20 år har arbejdet terapeutisk med mange ganske unge mennesker – og med gode resultater, dog ikke efter den metode som det offentlige system bruger. Faktisk har Poula Rose Henriksen oplevet at patienter der har været i det offentliges ”pakkesystem” har fået det langt værre. Med sin selvudviklede terapiform har Poula Rose Henriksen hjulpet mange mennesker ud af deres ulykkelige situation. Det er det hun fortæller om i de to podcasts, foruden bøger der er udgivet i samarbejde med de klienter der i dag er ude over den forfærdelige sygdom. DIA- terapien har vist sig effektiv i behandling af spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd. Læs mere på hjemmesiden https://www.krogagergaard.eu/ – og lyt til de to podcasts med Poula Rose Henriksen – og senere i serien endnu en behandler fra avisdebatten, psykolog Per Hulstrøm. Målet med udsendelserne er at samle materiale ind til en senere høring i Folketinget om den eskalerende situation der er i det psykiatriske system.
6/6 – ”Fokus på – psykiatrien – psykologen” – Per Hulstrøm
Georg Julin har inviteret sygdomsramte og behandlere ind for at se på et af tidens store udfordringer for unge piger. Per Hulstrøm, som er psykolog, cand.pæd.psych.aut samt dobbeltspecialistgodkendt af Dansk Psykolog Forening skrev også et læserbrev som refleksion på kronikken i Kristeligt Dagblad af den sygdomsramte Line Druschke Knudsen. Overskriften var ganske enkel: ”Giv os lov til at se mennesket bag diagnosen.” Ifølge psykolog Per Hulstrøm er grundproblemet i psykiatrien en ensretning af behandlingen, som ikke har øje for den enkeltes behov. Line Druschke Knudsen skriver i kronikken den 28. juli, at hun skammer sig over, at hun som døgnindlagt patient ikke passer ind i det behandlingssystem, der tilbydes hende. Hun sætter simpelthen en finger direkte på, hvor det er allermest ømt i sundhedsvæsenet – hvor grundproblemet er i dag. Som privatpraktiserende psykolog med ydernummer er jeg en del af det ambulante fremskudte sundhedsvæsen. Jeg har arbejdet som selvstændig i dette system igennem de sidste 20 år. Min erfaring bekræfter Lines opfattelse. Når jeg får klienter henvist gennem deres praktiserende læge, er også jeg forpligtet på at bruge bestemte metoder og tilgange i bestemte rækkefølger. Eksempelvis skal kognitiv terapi være mit førstevalg ved for eksempel angstbehandling. Lyt til Per Hulstrøms erfaring og forslag til fremtidens behandling, og hans store interesse for også at komme i dialog med politikerne i Folketinget så ”systemet” i langt højere grad ”ser mennesket bag diagnosen.”
Kristian Buhr og Rasmus Schelde Frederiksen – to afsnit:
”Fokus på psykiske sygdomme – Kristian Buhr, Rasmus Schelde Rasmussen og Georg Julin” – 14.05.2021
Georg Julin har i tidligere podcasts fokuseret på de mange danskere der lider af psykiske sygdomme. Hver tiende dansker har en psykisk sygdom, altså ca. hver 10 dansker, svarende til ca. 580.000 personer. Hver tredje dansker får en psykisk lidelse i løbet af livet, og mange flere skræmmende tal om børn og unge med psykiske lidelser kan læses på hjemmesiden hos Psykiatrifonden. De to udsendelser indeholder eksempler på sygdomme og sætter fokus på hvor lidt samfundet i dagligdagen hører om problemet, primært fordi sygdommene er tabuiserede og ikke får samme opmærksomhed som fysiske sygdomme. I studiet er lederen for den lokale afdeling af Bedre Psykiatri i Århus Kristian Buhr. Herudover pårørende Rasmus Schelde Rasmussen, der åbent fortæller om sin fars sygdom, og hvordan han og hans søskende har besluttet at hjælpe med effektiv støtte og information til lokalafdelingen og samfundet om de store konsekvenser de mange sygdomme har for samfundet – og den enkelte familie.
Susanne Wiik Kalvåg – to afsnit:
”Fokus på – psykiske sygdomme og pårørende – med Susanne Wiik Kalvåg og Georg Julin” – 24.09.2021
Georg Julin har i tidligere podcastprogrammer stillet skarpt på problemer i psykiatrien. Men hvordan med de mange pårørende. I to udsendelser giver psykoterapeut Susanne Wiik Kalvåg et dybt indblik i hvordan hun som leder af ”pårørendegrupper” under f.eks. Psykiatrifonden, hjælper familier med gode råd til at få hverdagen til at fungere på trods af ofte stærke psykiske sygdomme hos deres forældre, børn eller ægtefælle. I pårørendegrupperne hjælper man også hinanden med gode råd til håndtering af hverdagens ofte komplicerede udfordringer, og der bliver sat fokus på årsager, handlinger og vejledninger. Herudover fortæller Susanne Wiik Kalvåg om de problemstillinger hun møder på sin klinik i hverdagen, hvordan hun kan hjælpe og give løsningsforslag til komplicerede udfordringer, herunder selvmordstanker.
Svends Lings – to afsnit:
”Ærligt talt – om aktiv dødshjælp – til Georg Julin – af Svend Lings” – 12.05.2021
Georg Julin har set på begrebet Aktiv dødshjælp der i mange år har været til debat i Danmark. Helt aktuelt er læge Svend Lings igen blevet anklaget og bl.a. fået frataget sin computer og telefon i en ny sag om hjælp til en døende der har spurgt ham til råds. Etisk Råd har indstillet til politikerne at der ikke skal være den mulighed her i landet, og imens vedtager flere og flere lande i EU at acceptere og godkende aktiv dødshjælp under oplyste og klare etiske regler. Svend Lings er blevet udelukket fra Dansk Lægeforening som medlem på grund af hans vejledning på nettet om aktiv dødshjælp. Han er også idømt betinget fængselsstraf, og har under større mediebevågenhed stået fast på sin indstilling om at hjælpe mennesker med uhelbredelig sygdom til en værdig afsked med livet. Trods en åbenbar stor tilslutning i befolkningen til aktiv dødshjælp, er debatten stort set ikkeeksisterende. I dette og følgende program fortæller henholdsvis Svend Lings og en pårørende til et familiemedlem der valgte aktiv dødshjælp, Lise Hohwy, om deres inderste tanker, motiver, oplevelser og refleksioner på det område i livet, som er så ømtåleligt.
Lasse Vinterby – et afsnit:
”Ærligt talt – om hverdagens helte – til Georg Julin” – 15.05.2021
Georg Julin har i denne udsendelse set på den store indsats vores daglige redningsfolk er klar til at gøre for os alle. Hver dag hører vi om redningsmandskab der har hjulpet til i dramatiske situationer ved brand, ulykker af mange årsager, og såmænd også selvmord. Men hvordan reagerer de mange redningsmænd/kvinder indvendig når de er i situationen, og hvordan påvirker det dem i deres dagligdag og med familien. Jeg har spurgt en af de mange ”anonyme” personer, Lasse Vinterby, viceberedskabsinspektør ved Tårnby Brandvæsen om hans vej til den gerning han har i dag. Som en af de yngst uddannede Falckreddere begyndte Lasse sin karriere som 17-årig og boede såmænd i begyndelsen af sit praktikophold i telt meget langt væk fra sit hjem. Noget der satte sit præg på den unge knægt der som så mange andre i den alder, var fascineret over ambulancer, brandbiler og andre typer af udrykningskøretøjer. Godt 30 år efter, og mange erfaringer rigere, åbner han sig med de tanker der går igennem hver gang der bliver kaldt på opgave, og fortæller også om hans indtryk der har sat sit præg på familielivet. En ærlig samtale om fascination, kald og ansvar i det specielle arbejde.
Kamilla Bugge – et afsnit:
”Fokus på – præst/yogalærer” med Georg Julin – 26.06.2021
Georg Julin har set nærmere på begrebet yoga. ”Yoga er Indiens største gave til menneskeligheden,” skriver Kamilla Bugge på sin hjemmeside. Hun er præst på halv tid i Skelgårdskirken på Vestamager, og herudover medindehaver af et yogacenter. Mange har spurgt hende hvordan det hænger sammen at beskæftige sig med de to verdener på samme tid, og det fortæller Kamilla Bugge om i denne podcast. Hun er blevet sammenlignet med ”en falsk profet” af nogle, og omvendt er hun af andre blevet rost for at være medarrangør til yogagudstjenester for at vise vejen for kirkefremmede. Hvordan, og om religionen bag yoga overhovedet kan kombineres med troen på den treenige Gud, er blandt andet samtalens indhold. Selv skriver Kamilla Bugge videre om det på hjemmesiden: ”Kristi discipel – Yogapræsten bliver jeg kaldt, og en titel jeg føler mig godt tilpas i. Yogapræsten er et møde mellem to forskellige religiøse kontekster, men selvom yogaen er en af mine største gaver, er jeg Kristi discipel, for Kristus er min dybe sammenhæng i hele min erfaringsverden, han var min første kærlighed, og bliver også min sidste. Jeg er knyttet til det kors som er tegnet på min pande og mit bryst, som jeg fik ved min dåb.”
Jan Johan Jepsen/Karina Gottschalck – to afsnit:
”Fokus på vand – Jan Johan Jepsen, Karina Gottschalck og Georg Julin” – 15.05.2021
Georg Julin sætter fokus på vand som det mest værdifulde element i hverdagen. 70 procent af jorden består af vand, og det samme gør sig gældende for mennesket. Vand er derfor en vigtig virkelighed og bestanddel af vores hverdag. Uden vand – intet liv. Nu har forskere og entusiaster for bedre sundhed, bl.a. via vand, undersøgt hvad vand egentlig kan gøre ved os som alternativ helbredelse til en række sygdomme. Som et eksempel på vands værdifulde indhold i naturen fremhæves udretningen af Skjern Å for mange år siden, hvilket resulterede i døde planter og dyreliv. Efter genopretningen af åens sving, kom livet tilbage efter kort tid. ”Hellige kilder” viser sig senere ikke at være så hellige endda, men blot almindelige kilder med frit løb, hvilket gør at molekylerne fortsætter sit naturlige liv og udsender frekvenser til næring for celler – i naturen – og – i menneskers og dyrs kroppe. Jan Johan Jepsen forklarer i første udsendelse om de tekniske detaljer, og Karina Gottschalck fortæller i anden udsendelse om det første af mange centre i Danmark med navnet NEO, Naturlig Energi Optimering, hvor man har oplevet mange helbredende behandlinger der har forandret klienternes liv. To udsendelser hvor vi bliver bragt ind i den alternative verdens nye metoder.
Stig Grenov – to afsnit:
”Ærligt talt – til Georg Julin – af Stig Grenov” – 16.05.2021
Folketingets åbning og kommende kommunalvalg er aktuelt stof som alle medier dækker. Georg Julin har i stedet set på hvad der blev af en af de tidligere aktive partiformænnd. At være partipolitisk leder, aktiv skolelærer, tillidsmand og familiefar, kan umiddelbart lyde som en opgave der er mere end svær. Det blev den også for formand for Kristendemokraterne, Stig Grenov i sidste valgperiode. Stig Grenovs valg blev – et fravalg af lederrollen – og et tilvalg af skolelærergerningen og opgaven som familiefar. Naturligvis var der mange overskrifter i forbindelse med den lidt dramatiske afslutning af formandsrollen, der skyldtes stress, men efter et par år er det nu tid til at tale helt ærligt ud om det liv Stig Grenov har levet på godt og ondt, både selvforskyldt, ved for hurtigt afleverede kommentarer på sociale medier – og udefra kommende episoder. Vi går i dybden med hvem Stig Grenov er, hvad han står for, og hvordan han ser på andres meninger og holdninger – og respekterer dem. Ord der kommer fra et hjerte der banker for at hjælpe verden – i hverdagen.
Finn Jensen – to afsnit
”Fokus på kalktabletters troværdighed – Finn Jensen og Georg Julin” – 19.05.2021
Som journalist har Georg Julin forgæves forsøgt at få politikere i tale om fænomenet ”kalktabletters troværdighed”. En 81-årig mand fra Nordjylland, Finn Jensen, har med sin enorme viden, bl.a. fra evidensbaserede studier i en række lande, siden 1991 kæmpet for at gøre opmærksom på det forbrug af forkerte kalktabletter som vi mennesker indtager som en del af vores daglige kosttilskud. Primært fordi vores kostvaner har ændret sig gennem årene og derfor ikke giver os de naturlige vitaminer og mineraler gennem den føde vi optager. Finn Jensen har gennem alle årene forsøgt at få både politikere, osteoporoseforeningen og
kosttilskudsproducenter til at lytte til hans budskab: Mange af de tabletter der er på markedet har absolut ingen virkning og er rent faktisk til skade for helbredet i den form de sælges nu. Det er blevet et livsmål for Finn Jensen at oplyse om de skadevirkninger det har på en stor del af befolkningen, herunder bl.a. beboere på plejehjem, og i frustration over at der stadig efter 30 år intet sker, har han dannet en ny osteoporoseforening til oplysning om skader ved visse produkter. Efter flere møder med Folketingets politiske udvalg for fødevarer og sundhed, har han stadig ikke fået svar, trods løfter, og jeg har, som tilrettelægger af disse to programmer, haft korrespondance med formanden for udvalget for sundhed, og er blevet lovet svar, men heller ikke her er der fremkommet yderligere, efter flere måneders venten. I de to programmer fortæller Finn Jensen derfor sit syn på de fakta der er omkring kalktabletter, kroppens optagelse, eller mangel på samme af naturlige årsager, og det er derfor op til lytterne selv at forholde sig yderligere til det ret specielle emne om – kalktabletters virkning eller det modsatte. Mange oplysninger kommer frem, så det er med at spidse ører.
Niels Krøjgaard – to afsnit:
”Fokus på kropssprog – Niels Krøjgaard og Georg Julin” – 13.05.2021
Georg Julin har i tidligere udsendelser haft besøg af personer tæt på psykiatrien. Herudover også en fagperson der har givet os en klar indsigt i mennesker med psykopatiske træk, også benævnt narcissistisk personlighedsforstyrrelse. I fortsættelse af ”den verden” giver Niels Krøjgaard os i to udsendelser dyb indsigt i hvordan vi kan lære at læse hinandens kropssprog, og dermed måske undgå at ”rende ind i problemfyldte personer”. Selv siger han: ”Jeg aflæser kropssprog, tolker kropssignaler og afslører løgne. Jeg er dog ikke detektiv – men psykologisk entertainer – en showman med ekspertise inden for tankelæsning, mind control og psykologiske illusioner.” Vi får Niels Krøjgaards forklaringer på flere interessante observationer som vi i vores travle hverdag bør overveje i kommunikationen med andre mennesker, medierne og offentligheden – ikke mindst den megen manipulation vi ofte udsættes for.
Hans Berntsen – tre afsnit
”Ærligt talt – til Georg Julin – af Hans Berntsen” – 20.05.2021
Georg Julin mødte første gang Hans Berntsen for over 40 år siden og har i mange år holdt kontakt med ham, ikke mindst i tiden på Danmarks Radio, hvor Hans Berntsen ofte kom på besøg. Hans Berntsen er en tidligere meget aktiv erhvervsmand, bl.a. som direktør for Bilka og Volvo Lastbiler i Danmark. Hans personlige liv tog dog, sammen med familien, trods det travle arbejdsliv, en dramatisk forandring ved en kraftig bilulykke på en tysk motorvej i 1980. Det var her Hans Berntsen begyndte at kigge indad og opad og fokusere mere på den kristne tro som han var opdraget i. Den specielle historie fortæller han i detaljer så det giver mening hvorfor han efterfølgende nok mest er kendt som ”helbredelsesprædikant”. Hans Berntsen blev landskendt via et stort antal TV-udsendelser, ikke mindst på Elevatoren og senere dokumentarer af Lasse Spang Olsen, og han fortæller dybt og ærligt om hvad han gør, hvorfor han gør det, og hvorfor han ikke kan lade være. En meget personlig historie der fortsætter i de tre afsnit, hvor vi også hører om ham og den frivillige organisation Mission Danmark der har opgaver som hjælpeorganisation i så forskellige områder som Afrika og Ukraine. Historier der har forvandlet mange menneskers liv og deres livsvilkår i udsatte områder. Hvordan idéerne er opstået har også to særlige historier som Hans Berntsen deler i disse tre podcasts. De mange sensationelle overskrifter der i tidens løb har fulgt ham, har en noget anden side når historien bliver fortalt af Hans Berntsen selv.
Familien Espersen – to afsnit:
”Tre generationer – arbejder sammen – Espersen fortæller Georg Julin” – 21.05.2021
Georg Julin har mødt tre generationer der har arbejdet tæt sammen om udvikling og drift, og ofte hører vi om store industrivirksomheder, men i de to udsendelser med familien Espersen, drejer det sig om mad, service og tætte relationer. De er opvokset med at hjælpe hinanden, se mulighederne, og først og sidst drive forretning med mottoet ”med kærlighed og ærlighed”. Familien kommer fra Kastrup på Amager, hvor ”den stiftende generation” havde købmandsforretning i en lille sidevej til Alléen der hedder Søvang Alle. Dengang var den del af Amager et industriområde og sønnen René fandt allerede sammen med sin livsledsagerske som teenager. Allerede som 17-årig var de begge to i gang med jobbet og lærepladsen inden for restaurationsbranchen, og samtidig havde de fået sønnen Per, der dog ikke var nogen hindring for de mange timers arbejde, for han kom med på jobbet allerede fra spæd. Nu sidder vi på tredje generations restaurant, Allékroen og får historierne om de mange tiltag der stadig involverer de to yngste generationer i dagligdagen – på godt og ondt, bl.a. pga. pandemien. Vi skal høre om traditioner på restauranter som Kastrupfortet, Kanalcaféen, De Syv nationer, Skovlyst, Espersen i Dragør Havn, Allékroen og Sct. Petersborg, og mange flere, som alle har været i familiens eje – men altid med dyb respekt for indholdet: klassiske danske retter og smørrebrød, hyggelig indretning og god service. Traditionen fortsætter, dog ikke med at få børn som 17-årig der kan overtage efter teenageårene – men de er under planlægning – og det samme er tankerne om fremtidens muligheder – specielt efter de hårde måneder med pandemi – som, ifølge ejerne, er håndteret helt forkert af det offentlige. Tre generationer står stadig sammen!
Christina Kirkegaard – to afsnit:
”Fokus på krisecenter – for mænd” – Christina Kirkegaard og Georg Julin – 12.06.2021
Georg Julin og nok de fleste danskere havde tidligere kun hørt om krisecentre for kvinder. Men hør så her: ”Kvinder er ofre – og mænd er tabere!” – stærke ord som italesættes i samfundet og på forhånd stempler mænd, mener forstander Christina Kirkegaard. Hun er leder af seks, snart syv centre for kriseramte mænd i Danmark, der er udsat for både fysisk og psykisk vold fra kvinder. Et dybt tabuiseret emne der totalt drukner i debatten om Mee-Too og andre temaer om kvinders problemer. 38.000 kvinder og 19.000 mænd bliver årligt udsat for vold af partneren, hvilket er ganske alvorlige tal for begge køn. For nylig forsøgte Folketinget at sidestille mænd efter Servicelovens paragraf 109, der kun gælder kvinder. Den omhandler bl.a. psykologhjælp og anden støtte – til kvinder. Ifølge Christina Kirkegaard forkastede politikerne indstillingen til ligestillingsforslaget, fordi de simpelthen ikke har fulgt med tiden. ”Rød blok” nedstemte forslaget med at få mænd inkluderet i loven. De to udsendelser fokuserer på hvor stort problemet i virkeligheden er for vold fra partneren mod mænd i Danmark – et tabuemne som i de to udsendelser bliver uddybet i detaljer, foruden historien om krisecentrenes daglige arbejde og mål. Bl.a. har krisecentrene i øvrigt et #HeToo som pendant til MeToo – lyt med hvorfor.
John og Paw Karslund – to afsnit:
”Fokus på ungdomskultur for 30 år siden – Karslund og Georg Julin”
Georg Julin husker ”en anden ungdomskultur” i Tårnby end andre steder for 30 år siden. Når man i dag ser tilbage på den ungdomskultur der var i 1980’erne og 90’erne, var der specielt et sted i Københavnsområdet, nemlig Amager, hvor der var ekstra fokus på de unges adfærd – fra rockere til spejdere – en kultur der gav overskrifter om personligheder som ”Makrellen” – og John Karslund. Sidstnævnte var leder af Nøragersmindegården hvor den dengang 200 år gamle trelængede gård blev rammen om en helt ny måde at bygge fritidsaktiviteter op på. Der skulle nemlig være plads til børn, unge og ældre mennesker – kort sagt – alle aldre. Der skulle være heste, får og andre dyrearter, fritidsaktiviteter som fodbold, bordtennis og flere lignende muligheder for alle aldre – så man lærte at få indsigt og respekt for hinanden. Det var et kæmpeprojekt der senere hen har sat sig dybe positive spor for en hel generation af unge der den dag i dag mindes stedet med glæde og respekt. Mange vender tilbage til området og stifter familie, og glæder sig over gensynet med den nu 85-årige tidligere leder, John Karslund. I dag er han ramt af Parkinson, hvilket kan høres på stemmen. Lyt med og få den personlige beretning om en ægte omsorgssucces som sønnen Paw er vokset op med. Han er i dag politiker i Tårnby Kommune og i andet afsnit taler far og søn om den desværre ændrede kultur, men ikke mindst om hvad årsagen er, og om det er tid til igen at oprette steder som Nøragersminde – til gavn for kommende generationer. Faderen, sønnen og politikeren giver et levende indblik i erfaringer og muligheder.
Kurt Bilsbo – et afsnit:
”Ærligt talt – om ateisme – af Kurt Bilsbo til Georg Julin”
Georg Julin har i podcasts mennesker med flere syn på religion i studiet og har inviteret Kurt Bilsbo med, der bl.a. er tidligere aktiv danskpopmusiker, studietekniker og – tidligere formand for Ateistisk Selskab. Samtalen fokuserer på Kurt Bilsbos engagement som aktiv ateist, for hvad er en ateist, hvor mange er i selskabet og hvad er formålet og arbejdet med at danne et selskab for ”ikke-troende”? Som samfundet udvikler sig, mener Kurt Bilsbo bl.a. at ateister bliver marginaliseret i det offentlige rum og dermed også offentlige midler – set i forhold til bl.a. Folkekirken. En dyb personlig samtale hvor Kurt Bilsbo redegør for sit syn på liv – og død.
Kirsten Brøchner Jensen – to afsnit:
”Fokus på – demens og pårørende” – Kirsten Brøchner Jensen og Georg Julin
Georg Julin undersøgte begrebet demens lidt nærmere og fandt ud af at 90.000 danskere er ramt. Det findes i flere variationer, og berører godt 400.000 pårørende i hverdagen. At være pårørende er en opgave man ikke er forberedt på og dermed giver ens liv kæmpe udfordringer. I to udsendelser fortæller Kirsten Brøchner Jensen om dels at være pårørende med det ansvar der medfølger, og om begrebet pårørendegrupper hvor man samles og deler erfaring og får gode råd og støtte fra professionelle. En stærk personlig beretning og et enestående bevis på hvad frivillighed og entusiasme kan gøre for at hjælpe andre i de svære situationer.
Ekstra info til omtale: Demens er en folkesygdom
- I Danmark lever 85-90.000 mennesker med en demenssygdom.
- Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
- Ca. 1.500 personer under 65 år har en demenssygdom.
- Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.
- I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-146.000.
- 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.
- Kun ca. 50 % af alle demente får stillet en demensdiagnose.
- Pårørende til hjemmeboende demente bruger i gennemsnit 5-7 timer om dagen til pleje og omsorg.
- De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager mere end 20 milliarder kr. om året.
- Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
- Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.
Kilder: National Videncenter for Demens
Lasse Vinterby – et afsnit:
”Ærligt talt – om hverdagens helte – til Georg Julin”
Georg Julin har i denne udsendelse set på den store indsats vores daglige redningsfolk er klar til at gøre for os alle. Hver dag hører vi om redningsmandskab der har hjulpet til i dramatiske situationer ved brand, ulykker af mange årsager, og såmænd også selvmord. Men hvordan reagerer de mange redningsmænd/kvinder indvendig når de er i situationen, og hvordan påvirker det dem i deres dagligdag og med familien. Jeg har spurgt en af de mange ”anonyme” personer, Lasse Vinterby, viceberedskabsinspektør ved Tårnby Brandvæsen om hans vej til den gerning han har i dag. Som en af de yngst uddannede Falckreddere begyndte Lasse sin karriere som 17-årig og boede såmænd i begyndelsen af sit praktikophold i telt meget langt væk fra sit hjem. Noget der satte sit præg på den unge knægt der som så mange andre i den alder, var fascineret over ambulancer, brandbiler og andre typer af udrykningskøretøjer. Godt 30 år efter, og mange erfaringer rigere, åbner han sig med de tanker der går igennem hver gang der bliver kaldt på opgave, og fortæller også om hans indtryk der har sat sit præg på familielivet. En ærlig samtale om fascination, kald og ansvar i det specielle arbejde.
Kamilla Bugge – et afsnit:
”Fokus på – præst/yogalærer” med Georg Julin – Kamilla Bugge
Georg Julin har set nærmere på begrebet yoga. ”Yoga er Indiens største gave til menneskeligheden,” skriver Kamilla Bugge på sin hjemmeside. Hun er præst på halv tid i Skelgårdskirken på Vestamager, og herudover medindehaver af et yogacenter. Mange har spurgt hende hvordan det hænger sammen at beskæftige sig med de to verdener på samme tid, og det fortæller Kamilla Bugge om i denne podcast. Hun er blevet sammenlignet med ”en falsk profet” af nogle, og omvendt er hun af andre blevet rost for at være medarrangør til yogagudstjenester for at vise vejen for kirkefremmede. Hvordan, og om religionen bag yoga overhovedet kan kombineres med troen på den treenige Gud, er blandt andet samtalens indhold. Selv skriver Kamilla Bugge videre om det på hjemmesiden: ”Kristi discipel – Yogapræsten bliver jeg kaldt, og en titel jeg føler mig godt tilpas i. Yogapræsten er et møde mellem to forskellige religiøse kontekster, men selvom yogaen er en af mine største gaver, er jeg Kristi discipel, for Kristus er min dybe sammenhæng i hele min erfaringsverden, han var min første kærlighed, og bliver også min sidste. Jeg er knyttet til det kors som er tegnet på min pande og mit bryst, som jeg fik ved min dåb.”
Peter Gøtzsche – to afsnit:
”Ærligt talt – af Peter Gøtzsche – til Georg Julin”
Georg Julin spørger ind til medicinalindustrien, der netop i disse år er i fokus, ikke mindst i den omsiggribende pandemisituation. Der er yderligere rettet stærk kritik fra både læger og samfundsdebattører om det store medicinforbrug der ofte har vist sig at have modsat effekt af det medicinen skulle bruges til – at redde liv. En af de stærkeste kritikere er Peter Christian Gøtzsche. Læge, dr.med., forsker og forfatter til dokumentarbøger om emnet som andre lande har rost og anerkendt ham for, dog ikke Danmark. Udover bøger, udgiver han fortsat en række veldokumenterede kritiske skrifter mod lægemiddelindustrien. Lyt til Peter Gøtzsche selv og få hans forklaring og indsigt i hele medicinområdet, inklusive Corona-medicin.
Grethe Simonsen – et afsnit:
”Fokus på Ældreråd”
Hvad er et Ældreråd, eller Seniorråd som det også kaldes i nogle af landets 98 kommuner? I denne udsendelse møder vi en ildsjæl der gennem et langt arbejdsliv som sygeplejerske i Gladsaxe Kommune har nået alderen og erfaringen hvor man kan vælges ind i dette råd, der skal skabe dialog mellem kommunens ældre og kommunalbestyrelsen. Grethe Simonsen fortæller levende og engageret om det frivillige arbejde der gør at konkrete tiltag for kommunens ældre kan se dagens lys. Det kan være nyt plejehjem, sammenkomster hvor der er foredrag om ældres situation i Danmark eller andre arrangementer hvor de ældre bliver knyttet tættere til hinanden og kommunen, og skabe forståelse for en udvikling – blandt ældre. I september bliver der holdt aktivitets- og informationsdag, og hele dagen er afsat til information, underholdning og holdninger til livet som ældre.
Jesper Holm – to afsnit:
”Ærligt talt – af veteran Jesper Holm til Georg Julin”
Med de aktuelle meldinger fra Afghanistan i 2021 har Georg Julin sat en veteran i stævne. Tidligere soldat Jesper Holm fortæller om prisen for at være udsendt til Irak i seks måneder i 2007, og efterfølgende ende i afhængighed af alkohol, narkotika, spil og kriminalitet. Allerede ved hjemkomstfesten blev han tilbudt narkotika af – en befalingsmand. Han lever i dag et helt nyt liv hvor han hjælper andre ved at fortælle om sit eget liv under titlen – ”fra udsendt til indsat”. Barske detaljer om ”den anden side af livet” kommer frem i de to udsendelser.
Aia Fog – et afsnit:
”Fokus på – ytringsfriheden – Aia Fog og Georg Julin”
Georg Julin har inviteret formanden for Trykkefriheds Selskabet, Aia Fog i studiet. Ytringsfriheden er til debat, og i Danmark har selskabet for det frie ord bl.a. fået lukket sin hjemmeside i tre måneder af FaceBook. Selskabet blev etableret i 2004 af journalist Lars Hedegaard. De skriver bl.a. at de “har til formål at beskytte det frie ord, hvor det trues”. I samtalen med formand Aia Fog får vi et dybere indblik i hvad Trykkefriheds Selskabet står for i dagens samfundsdebat.
Sonja Falkenberg – et afsnit:
”Ærligt talt – til Georg Julin – af Sonja Falkenberg”
Georg Julin spørger ind til Odd-Fellow Ordenen. Tidligere hed det Rebecca-søstrene når det var kvinder der var medlem – baseret på Det gamle Testamente, men i dag er søstrene på linje med brødrene i Odd-Fellow Ordenen. Hvad få kvinder i alle aldre til at tilslutte sig ceremonier hvor alle er i sort, hvad laver de sammen, hvad er der så specielt ved at være medlem af en loge, og hvad er formålet for kvinder i at have deres egen loge? Det fortæller Sonja Falkenberg om i denne udsendelse hvor mange interessante detaljer kommer frem om deres virke for hinanden og ikke mindst andre mennesker i nød – herunder hjemløse.
Jørgen Falkenberg – et afsnit:
”Ærligt talt – til Georg Julin – af Jørgen Falkenberg”
Georg Julin spørger ind til Odd-Fellow Ordenen. Den har ofte været omtalt med en vis form for mystik, for hvad laver de sammen, hvem er de, hvad er der så specielt ved at være medlem af en loge, og hvad er formålet? Det fortæller Jørgen Falkenberg, medlem i mere end 30 år, helt åbent om i denne udsendelse hvor mange spændende detaljer kommer frem om bl.a. et enestående humanitært arbejde.
Steffen Andersen – fem afsnit:
”Fokus på – mad – en livsbetingelse i 6 millioner år”
Georg Julin taler i fem udsendelser med fødevaredirektør Steffen Andersen der udfordrer os, forbrugerne, til at tage ansvar for fremtidens fødevaresituation, samtidig med at hans nye bog, ”Der er nok…” redegør for at der faktisk ER mad nok til hele verden, også i årene fremover. Med udgangspunkt i sin egen verden som købmandssøn, ung tobaksplukker, ivrig naturelsker, og senere økonomiuddannet international salgsdirektør, tager Steffen Andersen os med på en veldokumenteret 6 millioner år lang historie om, hvordan mennesket er blevet forandret via – maden. En levende historie om udvikling på alle planer, som alle – forbrugere og verdens politikere – kan lære af – til fremtidens udfordringer. Fem udsendelser der går i detaljer med menneskets udvikling og forbrug af mad. Yderligere information om deltaljer om verdens fødevareudvikling ifølge Steffen Andersen på www.derernok.dk
Preben Rosell – et afsnit:
”Fokus på – kræft – med Preben Rosell”
Som 70-årig yderst aktiv erhvervsmand blev Preben Rosell ramt af kræft et helt uventet sted på kroppen. Pludselig så verden helt anderledes ud end planerne var for den aktive iværksætter og fritidsfodboldspiller, og en lang række beslutninger skulle tages, også stillingtagen til behandling som han på ingen måde havde indblik i. De følgende fem år tog Preben Rosell selv aktiv stilling til hvordan han ville overleve på bedst mulig vis, udover behandlinger, og holder nu foredrag for andre erhvervsfolk og pårørende under overskriften ”Kræft giver kræfter.” Lyt til den livsbekræftende overlevelseshistorie der i dag har ændret Preben Rosell og hans families liv – på den positive måde.