Info om kommende podcasts


Fremtidig programoversigt kan ses på denne side

Se og lyt aktuelle afsnit direkte via link: https://anchor.fm/georg-julin

Er du til SPOTIFY – er der direkte link her: https://open.spotify.com/show/3KYYGSnaf1bErawrOFFgd0

Fremover kan du høre podcast som jeg har optaget siden foråret 2021 – samt kommende udgaver jeg fremover producerer – om aktuelle, såvel som historiske emner. De bliver sendt i samarbejde med dk4, sendt på dk4dab, og ligger endvidere på www.dk4podcast.dk. Herudover frigives alle episoder til fri afbenyttelse på en række andre gratis podcastapps, bl.a. Anchor.fm, Spotify, Apple, YouTube med flere. – Herunder kan du læse en oversigt og beskrivelse af hvert enkelt program – hvilket du også kan på de anbefalede links – men så er du orienteret på forhånd 😉

Overordnet hedder udsendelserne “Ærligt talt…” og “Fokus på…” og går i dybden med de personer der er i studiet og fortæller om deres oplevelser – gode som mindre gode – og konsekvenserne af det de har oplevet. Det er dybdegående samtaler om emner og holdninger vi ikke så ofte hører om i andre medier. Der sættes bl.a. fokus på dybt personlige oplevelser med hårde konsekvenser, livets udfordringer, tabuiserede sygdomme – men også glædelige begivenheder. Programmerne indeholder interessante holdninger, nyheder, og udsagn vi alle kan overveje. De kommer fra kendte og mindre kendte personer, men alle lige vigtige. Beretninger fra hjertet til lytterne – med ønske om at vi alle tager ansvar for fremtiden.

God lytning – løbende info på FB og andre sociale medier.

Har du emner du gerne vil have taget op, er du velkommen til at kontakte mig på georg@julin.dk

Programoversigt og omtale pr. 19.09.2021:

Thomas Bendtsen – et afsnit:

”Fokus på – fremtidens energi – fra Bornholm – Thomas Bendtsen og Georg Julin”

Georg Julin har besøgt Thomas Bendtsen, direktør for Rønne Havn, og en driftig erhvervsleder der sætter fremtidens energi på Europa- og verdenskortet. Med en privatfinansieret investering på over en milliard kroner er Rønne Havn kommet i front med udviklingen af energi på flere fronter. ”Tidligere kunne vi knapt nok lægge en besked på de store energiselskabers telefonsvarer, men i dag ringer de konstant for et nærmere samarbejde,” fortæller Thomas Bendtsen begejstret. Udover havmølleparker der bringer strøm via kabler til både Danmark og nabolande, arbejdes der nemlig på flere energihops, og her er Bornholm foreløbig blevet udpeget til leverandør til Polen, Sverige, Tyskland og Danmark. I virkeligheden bringer det rent arbejdsmæssigt Bornholm tilbage på et langt højere niveau end da det nu mistede fiskeri, var på sit højeste. Lyt til Thomas Bendtsen og få løsningen på både Bornholms, men også verdens energi – hvor en af de store overraskelser er – ammoniak til skibsfartens mellemlange sørejser. Hvert år passerer over 60.000 skibe Bornholm.

Willy Gregor – et afsnit:

”Fokus på – 50 år i Christiania”

Georg Julin kender Bådsmandsstræde Kaserne som ung – i dag Christiania. 26. september 2021 holder Christiania 50-års fødselsdag, og en af dem der var med til at starte Staden og har været medudvikler igennem alle 50 år, er 82-årige Willy Gregor. Udover at være særdeles frisk, og bl.a. hver dag året rundt cykler til Helgoland på Amager Strand og sammen med medlemmer af Det Kolde Gys begynder hverdagen kl. 5.00 med havbad, er han stadig nysgerrig og aktiv udvikler af den ånd der hersker på Christiania. Mange af de fællesaktiviteter der i dag præger Staden, har Willy været med til at udvikle, men han har også hjulpet mange ud af alvorlige problemer som stofmisbrug, og dermed gjort en aktiv indsats for at gøre Christiania til et godt og sundt socialt fællesskab, og dermed skabt gode rammer for de nye generationer. Et særdeles aktivt menneske der har givet sig selv, men også oplever at det er det der beriger hans eget liv, og dermed opfylder formålet for – selve livet. Lyt til hans medrivende beretning der indeholder mange spændende episoder fra Christiania – og hans personlige liv.

Stefan G. Rasmussen – tre afsnit:

”Ærligt talt – af Stefan G. Rasmussen til Georg Julin”

Georg Julin har sat tidligere luftkaptajn Stefan G. Rasmussen stævne til en dyb samtale om havariet i 1991 med et SAS-fly uden for Arlanda i Sverige, hvor han efterfølgende blev udråbt som folkehelt. Alle overlevede, men hvad er historien omkring haveriet og hvad kostede det personligt Stefan G. Rasmussen og hans familie i årene efter? Hvorfor kom luftkaptajnen ikke ud at flyve igen? Hvad skete der i den bagvedliggende industri som kom til at betyde en total omlægning af hans og familiens liv? Hvordan kom han og de videre, og hvor er de i dag? Lyt med på den dybt følsomme historie der drastisk ændrede pilotens liv – og hans egen tro på at ville leve videre.

Christina Kirkegaard – to afsnit:

”Fokus på krisecenter – for mænd” – Christina Kirkegaard og Georg Julin

Georg Julin og nok de fleste danskere havde tidligere kun hørt om krisecentre for kvinder. Men hør så her: ”Kvinder er ofre – og mænd er tabere!” – stærke ord som italesættes i samfundet og på forhånd stempler mænd, mener forstander Christina Kirkegaard. Hun er leder af seks, snart syv centre for kriseramte mænd i Danmark, der er udsat for både fysisk og psykisk vold fra kvinder. Et dybt tabuiseret emne der totalt drukner i debatten om Mee-Too og andre temaer om kvinders problemer. 38.000 kvinder og 19.000 mænd bliver årligt udsat for vold af partneren, hvilket er ganske alvorlige tal for begge køn. For nylig forsøgte Folketinget at sidestille mænd efter Servicelovens paragraf 109, der kun gælder kvinder. Den omhandler bl.a. psykologhjælp og anden støtte – til kvinder. Ifølge Christina Kirkegaard forkastede politikerne indstillingen til ligestillingsforslaget, fordi de simpelthen ikke har fulgt med tiden. ”Rød blok” nedstemte forslaget med at få mænd inkluderet i loven. De to udsendelser fokuserer på hvor stort problemet i virkeligheden er for vold fra partneren mod mænd i Danmark – et tabuemne som i de to udsendelser bliver uddybet i detaljer, foruden historien om krisecentrenes daglige arbejde og mål. Bl.a. har krisecentrene i øvrigt et #HeToo som pendant til MeToo – lyt med hvorfor.

Fokus på psykiatrien — seks afsnit

1/6 – ”Fokus på – spiseforstyrrelse og psykiatrien” – Johnny Bakø og Georg Julin

I denne udsendelse ser Georg Julin nærmere på begrebet spiseforstyrrelse som indledning til yderligere fem udsendelser om psykiatrien i Danmark. Et nødråb fra en far som har givet op som pårørende til at hjælpe med behandling af sin datter. ”En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, der er kendetegnet ved, at man har et forstyrret forhold til mad, krop og vægt i et sådant omfang, at det går ud over ens fysiske og psykiske helbred såvel som sociale liv. I Danmark lider 75.000 af en spiseforstyrrelse. Dansk forskning fra 2017 viser, at 28 % af danske unge mellem 11 og 20 år har risikoadfærd for en spiseforstyrrelse. En undersøgelse foretaget af Børnerådet viser, at 54% af unge i 9. klasse udviser et eller flere symptomer på risikoadfærd for en spiseforstyrrelse. Den viser også, at flere piger (63%) udviser symptomer på risikoadfærd for en spiseforstyrrelse end drenge (46%). (www.lmsos.dk/spiseforstyrrelser).” Denne information for at forstå alvoren i den samtale jeg har med en far til en syg datter på 23 år. I detaljer fortæller han hvordan datteren har udøvet selvskade, været indlagt på flere lukkede psykiatriske afdelinger, og har påvirket ham og familien. Det er et råb om hjælp til vores sundhedsvæsen, politikerne og offentligheden om at tage sygdommen langt mere alvorlig end hidtil.

2/6 – ”Fokus på – psykiatrien – skrevet og talt af tidligere patient Sissel Moody”

”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.”Ærligt talt – og skrevet – om psykiatrien” med Georg Julin er rykket til Bornholm. Gæsten, Sissel Moody, er tidligere psykiatrisk patient. Det er ti år siden, men samfundet kan nu få gavn af hendes fortælling, både i podcasten og i hendes bog ”Den Hvide Pyjamas. “Jeg har brugt skrivningen, da jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling. Mine historier om den unge pige Linea, der aldrig har passet ind, og det magiske land Laitana, der giver hende alt det, hun mangler, holdt mig beskæftiget og nærværende i mit ellers kaotiske liv,“ fortæller Sissel. Bogen er skrevet ud fra Sissels egne erindringer om dette første møde med den psykiatriske skadestue. Den er skrevet i jeg-person, men Sissel har udeladt at bruge sit eget navn i novellen, selvom det selvfølgelig er hende selv der er hovedperson. Sissel bor på Bornholm ude i skoven sammen med sin mand og deres to børn. Naturen er en stor del af deres liv.

3/6 – ”Fokus på – psykiatrien – patienten” – Line Druschke Knudsen

Georg Julin ser på psykiatriens problemer i sundhedssystemet. Den 28. juli 2021 skrev Line Druschke Knudsen en rammende kronik i Kristeligt Dagblad under overskriften: ”Jeg er målløs over psykiatriens utilstrækkelighed.” Her skriver Line bl.a.: ”Situationen i psykiatrien svarer til et hus hvis tag er gennemhullet. Der lappes lidt hist og her, men investeringen er ikke stor nok til, at taget kan udskiftes. Det har store konsekvenser for os patienter. Region Hovedstadens psykiatri er presset til det yderste. Zoomer vi ind på spiseforstyrrelsesbehandlingen, er det foruroligende. Jeg har været patient i systemet i mange år og kan via egne og andres erfaringer udtale mig om, hvordan det fungerer – eller rettere: ikke fungerer.” Line fortsætter: ”Mange patienter sidder ligesom mig tilbage med en følelse af, at de er forkerte, og at psykiatrien hverken kan eller vil rumme dem. Men hvad nu, hvis behandlingssystemet ikke brugte så meget energi på at få patienterne til at passe ind i den samme model? Hvad nu, hvis man fokuserede på at hjælpe mennesker med differentierede problematikker og behov, som de vidt forskellige mennesker vi jo er?” – I de følgende dage kom der læserreaktioner fra bl.a. behandlersystemet, der på mange områder gav Line helt ret i at der er et kæmpe problem, og at systemet ikke var tilstrækkeligt til at behandle de mange unge mennesker. Line fortæller i podcasten om hendes syn på problemet, og det fører til kommende podcast med behandlere der reagerede på skrift og nu også i mirkofonen. Målet er at sætte politikerne stævne til en høring om fremtidens psykiatriske behandling.

4/6 + 5/6 – ”Fokus på – psykiatrien – terapeuten” – Poula Rose Henriksen

Georg Julin ser på psykiatriens problemer i sundhedssystemet. Som reaktion på en kronik i Kristeligt Dagblad den 28. juli 2021, skrevet af Line Druschke Knudsen, 30-årig patient med spiseforstyrrelse fra sit 16. år, kom der flere reaktioner fra behandlersystemet. En af dem var Poula Rose Henriksen, der i 20 år har arbejdet terapeutisk med mange ganske unge mennesker – og med gode resultater, dog ikke efter den metode som det offentlige system bruger. Faktisk har Poula Rose Henriksen oplevet at patienter der har været i det offentliges ”pakkesystem” har fået det langt værre. Med sin selvudviklede terapiform har Poula Rose Henriksen hjulpet mange mennesker ud af deres ulykkelige situation. Det er det hun fortæller om i de to podcasts, foruden bøger der er udgivet i samarbejde med de klienter der i dag er ude over den forfærdelige sygdom. DIA- terapien har vist sig effektiv i behandling af spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd. Læs mere på hjemmesiden https://www.krogagergaard.eu/og lyt til de to podcasts med Poula Rose Henriksen – og senere i serien endnu en behandler fra avisdebatten, psykolog Per Hulstrøm. Målet med udsendelserne er at samle materiale ind til en senere høring i Folketinget om den eskalerende situation der er i det psykiatriske system.

6/6 – ”Fokus på – psykiatrien – psykologen” – Per Hulstrøm

Georg Julin har inviteret sygdomsramte og behandlere ind for at se på et af tidens store udfordringer for unge piger. Per Hulstrøm, som er psykolog, cand.pæd.psych.aut samt dobbeltspecialistgodkendt af Dansk Psykolog Forening skrev også et læserbrev som refleksion på kronikken i Kristeligt Dagblad af den sygdomsramte Line Druschke Knudsen. Overskriften var ganske enkel: ”Giv os lov til at se mennesket bag diagnosen.” Ifølge psykolog Per Hulstrøm er grundproblemet i psykiatrien en ensretning af behandlingen, som ikke har øje for den enkeltes behov. Line Druschke Knudsen skriver i kronikken den 28. juli, at hun skammer sig over, at hun som døgnindlagt patient ikke passer ind i det behandlingssystem, der tilbydes hende. Hun sætter simpelthen en finger direkte på, hvor det er allermest ømt i sundhedsvæsenet – hvor grundproblemet er i dag. Som privatpraktiserende psykolog med ydernummer er jeg en del af det ambulante fremskudte sundhedsvæsen. Jeg har arbejdet som selvstændig i dette system igennem de sidste 20 år. Min erfaring bekræfter Lines opfattelse. Når jeg får klienter henvist gennem deres praktiserende læge, er også jeg forpligtet på at bruge bestemte metoder og tilgange i bestemte rækkefølger. Eksempelvis skal kognitiv terapi være mit førstevalg ved for eksempel angstbehandling. Lyt til Per Hulstrøms erfaring og forslag til fremtidens behandling, og hans store interesse for også at komme i dialog med politikerne i Folketinget så ”systemet” i langt højere grad ”ser mennesket bag diagnosen.”

John og Paw Karslund – to afsnit:

”Fokus på ungdomskultur for 30 år siden – Karslund og Georg Julin”

Georg Julin husker ”en anden ungdomskultur” i Tårnby end andre steder for 30 år siden. Når man i dag ser tilbage på den ungdomskultur der var i 1980’erne og 90’erne, var der specielt et sted i Københavnsområdet, nemlig Amager, hvor der var ekstra fokus på de unges adfærd – fra rockere til spejdere – en kultur der gav overskrifter om personligheder som ”Makrellen” – og John Karslund. Sidstnævnte var leder af Nøragersmindegården hvor den dengang 200 år gamle trelængede gård blev rammen om en helt ny måde at bygge fritidsaktiviteter op på. Der skulle nemlig være plads til børn, unge og ældre mennesker – kort sagt – alle aldre. Der skulle være heste, får og andre dyrearter, fritidsaktiviteter som fodbold, bordtennis og flere lignende muligheder for alle aldre – så man lærte at få indsigt og respekt for hinanden. Det var et kæmpeprojekt der senere hen har sat sig dybe positive spor for en hel generation af unge der den dag i dag mindes stedet med glæde og respekt. Mange vender tilbage til området og stifter familie, og glæder sig over gensynet med den nu 85-årige tidligere leder, John Karslund. I dag er han ramt af Parkinson, hvilket kan høres på stemmen. Lyt med og få den personlige beretning om en ægte omsorgssucces som sønnen Paw er vokset op med. Han er i dag politiker i Tårnby Kommune og i andet afsnit taler far og søn om den desværre ændrede kultur, men ikke mindst om hvad årsagen er, og om det er tid til igen at oprette steder som Nøragersminde – til gavn for kommende generationer. Faderen, sønnen og politikeren giver et levende indblik i erfaringer og muligheder.

Kurt Bilsbo – et afsnit:

”Ærligt talt – om ateisme – af Kurt Bilsbo til Georg Julin”

Georg Julin har i podcasts mennesker med flere syn på religion i studiet og har inviteret Kurt Bilsbo med, der bl.a. er tidligere aktiv danskpopmusiker, studietekniker og – tidligere formand for Ateistisk Selskab. Samtalen fokuserer på Kurt Bilsbos engagement som aktiv ateist, for hvad er en ateist, hvor mange er i selskabet og hvad er formålet og arbejdet med at danne et selskab for ”ikke-troende”? Som samfundet udvikler sig, mener Kurt Bilsbo bl.a. at ateister bliver marginaliseret i det offentlige rum og dermed også offentlige midler – set i forhold til bl.a. Folkekirken. En dyb personlig samtale hvor Kurt Bilsbo redegør for sit syn på liv – og død.

Kirsten Brøchner Jensen – to afsnit:

”Fokus på – demens og pårørende” – Kirsten Brøchner Jensen og Georg Julin

Georg Julin undersøgte begrebet demens lidt nærmere og fandt ud af at 90.000 danskere er ramt. Det findes i flere variationer, og berører godt 400.000 pårørende i hverdagen. At være pårørende er en opgave man ikke er forberedt på og dermed giver ens liv kæmpe udfordringer. I to udsendelser fortæller Kirsten Brøchner Jensen om dels at være pårørende med det ansvar der medfølger, og om begrebet pårørendegrupper hvor man samles og deler erfaring og får gode råd og støtte fra professionelle. En stærk personlig beretning og et enestående bevis på hvad frivillighed og entusiasme kan gøre for at hjælpe andre i de svære situationer.

Ekstra info til omtale: Demens er en folkesygdom

 • I Danmark lever 85-90.000 mennesker med en demenssygdom.
 • Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
 • Ca. 1.500 personer under 65 år har en demenssygdom.
 • Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.
 • I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-146.000.
 • 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.
 • Kun ca. 50 % af alle demente får stillet en demensdiagnose.
 • Pårørende til hjemmeboende demente bruger i gennemsnit 5-7 timer om dagen til pleje og omsorg.
 • De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager mere end 20 milliarder kr. om året.
 • Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
 • Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Kilder: National Videncenter for Demens

Lasse Vinterby – et afsnit:

”Ærligt talt – om hverdagens helte – til Georg Julin”

Georg Julin har i denne udsendelse set på den store indsats vores daglige redningsfolk er klar til at gøre for os alle. Hver dag hører vi om redningsmandskab der har hjulpet til i dramatiske situationer ved brand, ulykker af mange årsager, og såmænd også selvmord. Men hvordan reagerer de mange redningsmænd/kvinder indvendig når de er i situationen, og hvordan påvirker det dem i deres dagligdag og med familien. Jeg har spurgt en af de mange ”anonyme” personer, Lasse Vinterby, viceberedskabsinspektør ved Tårnby Brandvæsen om hans vej til den gerning han har i dag. Som en af de yngst uddannede Falckreddere begyndte Lasse sin karriere som 17-årig og boede såmænd i begyndelsen af sit praktikophold i telt meget langt væk fra sit hjem. Noget der satte sit præg på den unge knægt der som så mange andre i den alder, var fascineret over ambulancer, brandbiler og andre typer af udrykningskøretøjer. Godt 30 år efter, og mange erfaringer rigere, åbner han sig med de tanker der går igennem hver gang der bliver kaldt på opgave, og fortæller også om hans indtryk der har sat sit præg på familielivet. En ærlig samtale om fascination, kald og ansvar i det specielle arbejde.

Kamilla Bugge – et afsnit:

”Fokus på – præst/yogalærer” med Georg Julin – Kamilla Bugge

Georg Julin har set nærmere på begrebet yoga. ”Yoga er Indiens største gave til menneskeligheden,” skriver Kamilla Bugge på sin hjemmeside. Hun er præst på halv tid i Skelgårdskirken på Vestamager, og herudover medindehaver af et yogacenter. Mange har spurgt hende hvordan det hænger sammen at beskæftige sig med de to verdener på samme tid, og det fortæller Kamilla Bugge om i denne podcast. Hun er blevet sammenlignet med ”en falsk profet” af nogle, og omvendt er hun af andre blevet rost for at være medarrangør til yogagudstjenester for at vise vejen for kirkefremmede. Hvordan, og om religionen bag yoga overhovedet kan kombineres med troen på den treenige Gud, er blandt andet samtalens indhold. Selv skriver Kamilla Bugge videre om det på hjemmesiden: ”Kristi discipel – Yogapræsten bliver jeg kaldt, og en titel jeg føler mig godt tilpas i. Yogapræsten er et møde mellem to forskellige religiøse kontekster, men selvom yogaen er en af mine største gaver, er jeg Kristi discipel, for Kristus er min dybe sammenhæng i hele min erfaringsverden, han var min første kærlighed, og bliver også min sidste. Jeg er knyttet til det kors som er tegnet på min pande og mit bryst, som jeg fik ved min dåb.”

Peter Gøtzsche – to afsnit:

”Ærligt talt – af Peter Gøtzsche – til Georg Julin”

Georg Julin spørger ind til medicinalindustrien, der netop i disse år er i fokus, ikke mindst i den omsiggribende pandemisituation. Der er yderligere rettet stærk kritik fra både læger og samfundsdebattører om det store medicinforbrug der ofte har vist sig at have modsat effekt af det medicinen skulle bruges til – at redde liv. En af de stærkeste kritikere er Peter Christian Gøtzsche. Læge, dr.med., forsker og forfatter til dokumentarbøger om emnet som andre lande har rost og anerkendt ham for, dog ikke Danmark. Udover bøger, udgiver han fortsat en række veldokumenterede kritiske skrifter mod lægemiddelindustrien. Lyt til Peter Gøtzsche selv og få hans forklaring og indsigt i hele medicinområdet, inklusive Corona-medicin.

Grethe Simonsen – et afsnit:

”Fokus på Ældreråd”

Hvad er et Ældreråd, eller Seniorråd som det også kaldes i nogle af landets 98 kommuner? I denne udsendelse møder vi en ildsjæl der gennem et langt arbejdsliv som sygeplejerske i Gladsaxe Kommune har nået alderen og erfaringen hvor man kan vælges ind i dette råd, der skal skabe dialog mellem kommunens ældre og kommunalbestyrelsen. Grethe Simonsen fortæller levende og engageret om det frivillige arbejde der gør at konkrete tiltag for kommunens ældre kan se dagens lys. Det kan være nyt plejehjem, sammenkomster hvor der er foredrag om ældres situation i Danmark eller andre arrangementer hvor de ældre bliver knyttet tættere til hinanden og kommunen, og skabe forståelse for en udvikling – blandt ældre. I september bliver der holdt aktivitets- og informationsdag, og hele dagen er afsat til information, underholdning og holdninger til livet som ældre.

Jesper Holm – to afsnit:

”Ærligt talt – af veteran Jesper Holm til Georg Julin”

Med de aktuelle meldinger fra Afghanistan i 2021 har Georg Julin sat en veteran i stævne. Tidligere soldat Jesper Holm fortæller om prisen for at være udsendt til Irak i seks måneder i 2007, og efterfølgende ende i afhængighed af alkohol, narkotika, spil og kriminalitet. Allerede ved hjemkomstfesten blev han tilbudt narkotika af – en befalingsmand. Han lever i dag et helt nyt liv hvor han hjælper andre ved at fortælle om sit eget liv under titlen – ”fra udsendt til indsat”. Barske detaljer om ”den anden side af livet” kommer frem i de to udsendelser.

Aia Fog – et afsnit:

”Fokus på – ytringsfriheden – Aia Fog og Georg Julin”

Georg Julin har inviteret formanden for Trykkefriheds Selskabet, Aia Fog i studiet. Ytringsfriheden er til debat, og i Danmark har selskabet for det frie ord bl.a. fået lukket sin hjemmeside i tre måneder af FaceBook. Selskabet blev etableret i 2004 af journalist Lars Hedegaard. De skriver bl.a. at de “har til formål at beskytte det frie ord, hvor det trues”. I samtalen med formand Aia Fog får vi et dybere indblik i hvad Trykkefriheds Selskabet står for i dagens samfundsdebat.

Sonja Falkenberg – et afsnit:

”Ærligt talt – til Georg Julin – af Sonja Falkenberg”

Georg Julin spørger ind til Odd-Fellow Ordenen. Tidligere hed det Rebecca-søstrene når det var kvinder der var medlem – baseret på Det gamle Testamente, men i dag er søstrene på linje med brødrene i Odd-Fellow Ordenen. Hvad få kvinder i alle aldre til at tilslutte sig ceremonier hvor alle er i sort, hvad laver de sammen, hvad er der så specielt ved at være medlem af en loge, og hvad er formålet for kvinder i at have deres egen loge? Det fortæller Sonja Falkenberg om i denne udsendelse hvor mange interessante detaljer kommer frem om deres virke for hinanden og ikke mindst andre mennesker i nød – herunder hjemløse.

Jørgen Falkenberg – et afsnit:

”Ærligt talt – til Georg Julin – af Jørgen Falkenberg

Georg Julin spørger ind til Odd-Fellow Ordenen. Den har ofte været omtalt med en vis form for mystik, for hvad laver de sammen, hvem er de, hvad er der så specielt ved at være medlem af en loge, og hvad er formålet? Det fortæller Jørgen Falkenberg, medlem i mere end 30 år, helt åbent om i denne udsendelse hvor mange spændende detaljer kommer frem om bl.a. et enestående humanitært arbejde.

Steffen Andersen – fem afsnit:

”Fokus på – mad – en livsbetingelse i 6 millioner år”

Georg Julin taler i fem udsendelser med fødevaredirektør Steffen Andersen der udfordrer os, forbrugerne, til at tage ansvar for fremtidens fødevaresituation, samtidig med at hans nye bog, ”Der er nok…” redegør for at der faktisk ER mad nok til hele verden, også i årene fremover. Med udgangspunkt i sin egen verden som købmandssøn, ung tobaksplukker, ivrig naturelsker, og senere økonomiuddannet international salgsdirektør, tager Steffen Andersen os med på en veldokumenteret 6 millioner år lang historie om, hvordan mennesket er blevet forandret via – maden. En levende historie om udvikling på alle planer, som alle – forbrugere og verdens politikere – kan lære af – til fremtidens udfordringer. Fem udsendelser der går i detaljer med menneskets udvikling og forbrug af mad. Yderligere information om deltaljer om verdens fødevareudvikling ifølge Steffen Andersen på www.derernok.dk

Preben Rosell – et afsnit:

”Fokus på – kræft – med Preben Rosell”

Som 70-årig yderst aktiv erhvervsmand blev Preben Rosell ramt af kræft et helt uventet sted på kroppen. Pludselig så verden helt anderledes ud end planerne var for den aktive iværksætter og fritidsfodboldspiller, og en lang række beslutninger skulle tages, også stillingtagen til behandling som han på ingen måde havde indblik i. De følgende fem år tog Preben Rosell selv aktiv stilling til hvordan han ville overleve på bedst mulig vis, udover behandlinger, og holder nu foredrag for andre erhvervsfolk og pårørende under overskriften ”Kræft giver kræfter.” Lyt til den livsbekræftende overlevelseshistorie der i dag har ændret Preben Rosell og hans families liv – på den positive måde.